Lakovjerni građani u Republici Srpskoj, BiH, ali i regionu svakodnevno su na meti prevaranata koji putem Interneta na različite načine pokušavaju doći do nezakonite zarade, ali jedan način prevare se ipak, izdvaja i na njega često upozoravaju nadležne bezbjednosne agencije.

Posljednje u nizu upozorenja stiglo je iz MUP Srednjobosanskog kantona o lažnim američkim vojnicima koji nude veliku zaradu lakovjernim građanima. Naravno, da bi se došlo do velike zarade, neophodno je uplatiti novac na račun “vojnika”.

Postupajući po prijavama, policijski službenici su između ostalih, evidentirali internet prevare koje se manifestuju na veoma specifičan način.

Naime, radi se o internet prevarama gdje se građani kontaktiraju putem e-maila ili nekom drugom vrstom internet komunikacije, od strane osoba muškarca ili žene koji se predstavljaju kao pripadnici Oružanih snaga SAD-a, često kao učesnici u mirovnim misijama u Siriji i Iraku.

– Tom prilikom, oni nude građanima da im pošalju veću količinu novca koju su pronašli u tim misijama, a zauzvrat da bi se sve realizovalo, od građana traže da im uplate određenu količinu novca ili da im pošalju lične podatke, odnosno broj bankovne kartice, lične karte i slično – upozorili su iz MUP-a SBK.

U ovakvim situacijama građani veoma često budu prevareni tako što uplate određeni iznos novca ili daju navedene podatke i na taj način omoguće prevarantima da im nanesu ozbiljnu materijalnu štetu.

– Shodno navedenom, upozoravamo građane da vode računa o svim oblicima internet prevara, uključujući i ovaj specifični oblik, jer jedino na takav način mogu spriječiti prevarante da ih materijalno oštete. U saradnji sa nadležnim tužilaštvom službenici policije u okviru svojih nadležnosti poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje na rasvjetljavanju ovakvih i sličnih prevara, kao i na procesuiranju njihovih počinalaca – saopšteno je iz MUP SBK.

Koliko upravo ovakav način prevare prolazi kod lakovjernih građana govori da su identični slučajevi zabilježeni kako kod nas, tako i u region.

FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT

Ostala bez 12.000 KM i “mladoženje”

U aprilu ove godine žena iz Doboja prijavila je policiji da je ostala bez 12.000 KM, ali i bez mladoženje , tačnije “vojnika iz SAD”, s kojim se duže vrijeme dopisivala na Fejsbuku, a koji joj je obećao da će je oženiti.

U Policijskoj upravi Doboj naveli su tada da je “mlada” u prijavi navela da ju je prevario nepoznati muškarac koji joj se predstavio kao američki vojnik koji se nalazi u Siriji.

– Oštećena je s njim kontaktirala preko Fejsbuka i dogovorili su da će se vjenčati. Muškarac je obećao da će doći kod nje na područje Doboja, ali će joj prethodno poslati paket u kome su se nalazili navodni papiri potrebni za vjenčanje, kao i veća količina novca – saopšteno je ranije iz PU Doboj.

U policiji su objasnili i da je “mladoženja” ženi obećao da će taj paket na njenu kućnu adresu donijeti njegov agent.

– Navodni agent joj se javio iz Sarajeva i rekao da je potrebno da mu preko Vestern juniona uplati 12.000 KM kako bi platio carinu za paket. Ne sumnjajući ništa, žena je uplatila traženi novac, da bi ubrzo shvatila da je bila žrtva prevare – naveli su u policiji.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Sa cijelim slučajem upoznato je dobojsko tužilaštvo i pokrenuta je istraga kako bi se otkrilo ko stoji iza prevare.

Identične prevare i u regionu

Slične prevare u režiji “američkih” vojnika prijavljene su i u Hrvatskoj.  I u ovom slučaju meta je bila lakoverna žena, a prema navodima iz prijave ona je putem društvenih mreža stupila u kontakt s osobom koja se lažno predstavila kao američki vojnik u mirovnoj misiji te zatražila od nje da na njegovo ime uplati veću sumu novca.

On je obećao da će joj zauzvrat poštom poslati novac i zlato.

Nakon toga 37-godišnjakinja je sredinom sedmice nepoznatoj osobi uplatila novac, te ubrzo dobila još jednu poruku kako je potrebno uplatiti dodatna novčana sredstva, jer je navodno prethodna pošiljka zaplenjena.

Žena je tada shvatila da se, zapravo, radilo o prevari.

Ovo nije prvi slučaj u kojem ljudi koji se predstave kao američki vojnici na mirovnim misijama traže novac od osoba do kojih dođu putem Fejsbuka.

Prošle godine tako su, na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u Hrvatskoj zabilježena dva slučaja prevare ženskih osoba, starosti oko 60 godina, od nepoznatih počinilaca, korisnika lažnih Fejsbuk profila na kojima se predstavljaju kao američki vojnici koji se nalaze negdje u misijama širom svijeta.

Zatvorska kazna

Za krivična dela prevare zaprećene su različite zatvorske kazne u zavisnosti od iznosa materijalne štete koja je pričinjena oštećenom.

Ukoliko materijalna šteta prelazi 10.000 maraka prevarant se može osuditi do pet godina zatvora, a za štetu preko 50.000 maraka čak i do 10 godina.

Srpskainfo