Jedna od najštetnijih stvari po zdravlje jeste pušenje cigareta, ali neki pušači se, uprkos svim poznatim činjenicama o štetnosti, te navike ne odriču.

Kod same cigarete najštetniji je duvanski dim, koji sa sobom nosi mnoštvo opasnosti kako po zdravlje pušača, tako i za njegovu okolinu.

Sagorijevanjem samo jedne cigarete se oslobađa oko 6.000 štetnih materija, od kojih se za oko 100 zna da su štetne i potencijalno štetne za zdravlje, a među vodećim toksinima su katran i ugljen monoksid.

Ugljen monoksid je gas bez boje, mirisa, ukusa i neiritirajućih osobina prilikom udisanja. Udisanje ove opasne materije može dovesti do trovanja.

Bez sagorijevanja nema ni ugljen monoksida

Redukovanje i kontrola temperature su ključni da bi se izbjeglo sagorijevanje, a samim tim i stvaranje dima i ugljen monoksida.

Ključni proces u stvaranju duvanskog dima jeste sagorijevanje, koje započinje od 400 stepeni celzijusa.

Tada cigareta počinje da gori i nastaje duvanski dim.

Zato najbolja odluka koju pušač može da donese jeste da ostavi i cigarete i nikotin. Oni koji to ne učine iz različitih motiva, mogu da se informišu o manje štetnim alternativama koje nisu sredstvo za odvikavanje od pušenja, ali predstavljaju bolji izbor od cigareta.

Savremena tehnologija

Alternative cigaretama koje su bazirane na savremenoj tehnologiji zagrijavanja, a ne sagorijevanja duvana ne stvaraju duvanski dim već aerosol, koji se sastoji od tečnih čestica i gasa.

Najpoznatiji uređaj u ovoj kategoriji je IQOS, za koji je utvrđeno da u prosjeku proizvodi 95 odsto manje štetnih sastojaka u odnosu na dim cigarete.

Važno je napomenuti da to nužno ne znači i smanjenje rizika od 95 odsto.

Iako ovi proizvodi nisu bez rizika jer se oslobađa nikotin koji izaziva zavisnost, i ako znamo da je najbolje rešenje osloboditi se duvanskog dima tako što će pušači ugasiti cigaretu, oni koji to ipak ne učine mogu da smanje izloženost štetnim materijama korišćenjem manje štetnih alternativa.

Preneseno sa: Kurir.rs