LAKTAŠI, 20. februara –  Zbog obilnih snježnih padavina u zapadnim i centralnim krajevima Republike Srpske saobraćaj se otežano odvija na većini puteva, a poseban oprez neophodan je na pravcima Trnovo-Foča, preko Rogoja, Vlasenica-Han Pijesak, preko Han Pogleda i Romanije, na putu Sarajevo-Rogatica.

snijeg
Snijeg je počeo da pada i na istoku Srpske, ali ne intenzitetom kao na zapadu, tako da su kolovozi u nižim predjelima mokri i klizavi, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

Oprez je neophodan na putnim pravcima Karanovac-Kneževo-Ugar, Mrkonjić Grad-Glamoč, preko Mliništa, Šipovo-Strojice, prema Kupresu, Kotor Varoš-Teslić, preko prevoja Borja.

Saobraćaj je, zbog snježnih smetova, obustavljen na regionalnom putu Ulog-Klanci preko prevoja Morine.

Dežurne ekipe zimskih službi u punom kapacitetu na terenu vrše čišćenje i posipanje.

U Hercegovini su kolovozi mokri i klizavi.

Zbog minerskih radova danas će od 11.00 do 15.00 časova biti privremeno obustavljen saobraćaj, u trajanju do pet minuta, na dionici puta Doboj-Tuzla /Poljice-Gavrići/, na lokalitetu kod tunela prema Stanić Rijeci i na raskrsnici prije tunela.

Na dionici magistralnog puta Banjaluka-Prnjavor, u mjestu Hrvaćani, na ukrštanju magistralnog puta sa auto-putem u zoni vijadukta Crkvište, zbog izgradnje auto-puta, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu zaobilaznicu u neposrednoj blizini.

Zbog sanacije, saobraćaj je potpuno obustavljen za sve kategorije vozila na dionici magistralnog puta Bijeljina-Glavičice /ulice 27. marta i Srpske vojske u Bijeljini/. Putnička vozila preusmjeravaju se na gradske ulice, a saobraćaj teretnih vozila odvija se isključivo obilaznicom.

U toku su radovi na dionici magistralnog puta Lončari-Brčko jedan i Brčko dva-Donja Bukovica, zbog čega je saobraćaj preusmjeren na obilazni put sa desne strane iz pravca Brčkog.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom naizmjenično saobraća se na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo, dionica Ukrina-Gornja Vijaka i Bratunac-Drinjača.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila i dalje je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Zbog ugaženog snijega na kolovozu jutros je saobraćaj usporen na većini puteva u Federaciji BiH.

Poseban oprez neophodan je na putnim pravcima Bihać-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar-Livno, Livno-Kupres-Bugojno, Tomislavgrad-Posušje, Bugojno-Novi Travnik i Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor.

Na dionici auto-puta A-1 Sarajevo sjever-Tarčin, brzina kretanja je, zbog snijega, ograničena na 80 kilometara na čas.

Na planinskom prevoju Makljen na putnom pravcu Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor, obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Magla mjestimično smanjuje vidljivost na području Bihaća, Cazina, Bosanske Krupe i Velike Kladuše, a poledica je moguća posebno u planinskim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima.

Na auto-putu A-1 preticajnom trakom saobraća se na dionici Sarajevo zapad-Lepenica, zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Na graničnom prelazu Izačić obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere, zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj.

Srne