FOTO: DIVYAKANT SOLANKI/EPA

Zahvaljujući novim antigenskim testovima, koji će uskoro početi da se koriste u Srbiji, za samo pola sata znaće se da li je neko zaražen virusom i to sa velikom preciznošću, čak do 97 odsto.

Ono što je posebno važno, na početku bolesti moći će da se registruje prisustvo virusa prije samog razvijanja teške kliničke slike, što će pomoći kako pacijentima, tako i ljekarima. Srbija će prvi kontingent antigentskih testova dobiti iz donacija, a potom će ih uvoziti.

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje infekcije Kovid 19, prof. dr Branislav Tiodorović izjavio je za Blic da se antigenski testovi rade iz uzorka brisa grla i nosa, tri do pet dana od zaražavanja i prvog simptoma bolesti.

FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

– Zahvaljujući antigenskim testovima koje ćemo koristiti moći ćemo rano da utvrdimo prisustvo virusa u organizmu, rezultati su veoma precizni i oni se dobijaju za 30 minuta. To će mnogo olakšati svima nama, prije svega jer će biti moguće i prije razvijanja težeg oblika bolesti utvrditi da li je neko zaražen, što će kasnije značiti u liječenju, a s druge strane to je veoma važno jer ćemo vrlo brzo moći da pronađemo kontakte osobe zaražene virusom. Za razliku od PCR testa, antigenski testovi su ne samo brži precizniji, već su i jeftiniji – objašnjava profesor Tiodorović za Blic.

Za razliku od testova koji se već koriste IgM, IgG i PCR, rezultati ne samo da će biti brži već će otkrivati antigen koji napada organizam i vrlo je precizan, pogotovo u prvih tri do pet dana od pojave simptoma bolesti. Preciznost brzih antigentskih testova je 96-97 odsto zbog svoje visoke senzitivnosti. Ljekari objašnjavaju da će ljekarima u non-kovid sistemu ovi testovi biti od koristi jer će moći bez bojazni da tretiraju svoje pacijente.

– Biće tih testova po cijeloj Srbiji, niko neće niko morati da dolazi u Beograd da bi se testirao. Biće ih najprije po zavodima, kovid-ambulantama i na Institutu za mikrobiologiju gdje će besplatno biti testirani oni za koje se sumnja da su zaraženi – izjavio je profesor Tiodorović.

I epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje infekcije Kovid 19, dr Predrag Kon objasnio je da antigenski testovi postoje odavno, ali je da je mogućnost njihove primjene sada ispitana, odnosno validirana.

– Oni su visoko pouzdani, a pomoću njih se otkriva prisutnost antigena, odnosno samog virusa. Isto se uzima iz brisa, poput PCR-a. Rezultat se može dobiti već nakon pola sata. To ne znači da će organizacijski moći baš tako brzo kod nas, ali će sigurno ubrzati dobijanje pozitivnog ili negativnog rezultata – objasnio je dr Kon za TV “Prvu”.

FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Kako je dalje objasnio epidemiolog, postoje tačno određene grupe kandidata koji će se podvrgavati ovakvim testovima.

– Ponajviše za razne situacije gdje smo i do sada vršili testiranja, prilikom ulaska u bolnice, kod posebno osjetljivih grupa, u domovima za stare, u svim slučajevima gdje postoje indikacije. Na primjer u bolnicama, gdje je jedan zaposleni zaražen, pa se ispituju njegovi kontakti. Postoji razmišljanje da se ova vrsta testa koristi i na graničnim prelazima, ali za to treba obezbijediti adekvatnu logistiku – pojasnio je dr Predrag Kon.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, trenutni testovi na antitijela mogu unakrsno da reaguju sa drugim humanim virusima korona, što rezultira lažno pozitivnim rezultatima. Još jedna stvar koja ne ide naruku tačnosti postojećih testova jeste to što asimptomatski ljudi i oni sa blagim simptomima mogu proizvesti manje antitijela na virus nego bolesnije osobe. Antigenski test će, kako objašnjavaju ljekari, pomoći da se sa velikom preciznošću i sigurnošću utvrdi prisustvo virusa, što će olakšati borbu protiv Kovida 19.

Prednosti novih testova

Otkrivaju virus za samo 30 minuta

Preciznost od 97 odsto

Omogućavaju otkrivanje prije razvijanja teške kliničke slike

Daje šansu da se otkriju na vrijeme svi kontakti zaraženog

Jeftiniji su od PCR testova.

 

Srpskainfo