LAKTAŠI, 23. avgusta – Kamena kugla teška tri tone trenutno je atrakcija u bazi “Integral inženjeringa” u Klašnicama kod Banjaluke. Čeka na geologe kako bi ispitali ovaj, po mnogima, prirodni fenomen.

Pravilnog je sferičnog oblika, a pronađena je na gradilištu auto-puta Prnjavor – Banjaluka. Misterioznu kuglu bagerom je iskopao jedan od radnika.

kugla

“Kopajući bankinu potoka na dubini negdje od osam metara u donjoj zoni donje škarpe se pojavio kamen. Meni je smetao zbog potoka, ja sam ga otkopao i kad sam ga iskopao onda sam vidio da je to kugla”, rekao je radnik Mlađo Vujasin.

Stijena loptastog oblika iskopana je u selu Drugovići, u nekadašnjem koritu potoka Crkvena. Prečnika je metar i po. I ostali radnici su u čudu.

“Mi smo radili gore na Ugru, bilo je tog kamena koliko hoćeš, ali nismo naišli na tako nešto. Gore na Ugru kad smo radili centralu. Kopali su ali na tako nešto nismo naišli”, rekao je radnik Miodrag Mamić.

Nakon kratkog fotografisanja na licu mjesta, kugla je mašinama izvučena i transportovana u Klašnice. Mještani Drugovića namirisali su turističku atrakciju. Kažu, kuglu treba vratiti u selo i postaviti pored autoputa pa, ko hoće, neka svrati i sam da ocjenu.

“I onda odatle dalje, kad je to tu nađeno. I tu je staviti, neka tu i ostane. Tu je ta priroda da može svako vidjeti i neka stoji”, rekao je Branko Mihajlović iz sela Drugovići.

O nastanku kugle neće razbijati glavu samo mještani Drugovića i radnici koji grade autoput. Upitnike iznad glava imaju brojni naučnici i geolozi i to decenijama unazad, jer kugla pored autoputa nije prva pronađena.

Slične kamene kugle pronađene su na nekoliko mjesta u Bosni i Hercegovini. Jedna takva nalazi se u Slatini kod Banjaluke. Postoji nekoliko teorija o njihovom nastanku.

Geolozi vjeruju da su nastale prirodnim putem. Sa duge strane, tu su i nedokazane tvrdnje da su tajanstvene kugle ustvari meteoriti ili čak da su djelo ljudskih ruku, zaostavštvine drevnih civilizacija o kojima ne postoje pisani tragovi. Zagovornik tih tvrdnji je Samir Osmanagić koji se, prije nekoliko godina, proslavio kroz priču o piramidama u Visokom.

“Granit nikada nije sferičan, vulkanski kamen – nikada nemate pravilan sferični oblik pa čak ni pješčar ili krečnjak. Ove kamene kugle, kao ona koju smo pronašli prošle godine u Zavidovićima dostiže 37 tona. Usput, ta zavidovićka je najveća na svijetu. Geolozi kažu vjetar i voda su to oblikovali, to je nemoguće”, rekao je osnivač Fondacije Arheološki park “Bosanska piramida Sunca” Semir Osmanagić.

Uz geologe, i on će uskoro put Klašnica da svojim očima vidi novu kuglu. U dvorište “Integral inženjeringa” kamena gromada smještena je po nalogu opštine Laktaši.

 

/Atv/