LAKTAŠI, 19. februara – Više saobraćajnih policajaca zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske osumnjičeno je da su tokom prošle godine uzeli velike svote novca od nesavjesnih vozača kako im ne bi pisali kazne, saznaje Srpskainfo.

saobracajni-policajci-ilutracija-foto-S-PASALIC

Prema našim saznanjima, sumnja se da su ovi policajci najmanje godinu dana uzimali mito od vozača. Riječ je o većem broju policajaca i protiv njih su pokrenuti disciplinski postupci.

Naše informacije potvrdili su i u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Izvor iz vrha MUP-a Srpske pojasnio nam je da je kontrolom radara utvrđeno da je on korišten mnogo više puta nego što je napisano kazni.

– Pripadnici Unutrašnje kontrole su utvrdili da postoji velika odgovornost saobraćajnih policajaca za ove propuste. Oni su najvjerovatnije zaustavljali vozače koji su vozili iznad ograničenja i zatim bi im na radaru pokazivali da su prekoračili brzinu – pojašnjava naš sagovornik.

Zabilježene sve brzine

On dodaje da bi zatim od tih vozača tražili novac u zamjenu da izbjegnu kazne.

– Vozači su im zatim davali mito, a policajci su ih puštali bez ikakve sankcije. Mislili su da mogu poništiti izmjerenu brzinu na radaru i da niko od nadležnih to neće primjetiti. Međutim, Unutrašnja kontrola je otkrila ove prevare i obavijestila nadležne u MUP-u – kaže izvor Srpskainfo.

Prema njegovim riječima, oni su koristili ručni radar, ali su u njemu ostale sve zabilježene brzine kada je korišten.

– Prema prvim informacijama, sumnja se da su ovi policajci na taj način uzeli na desetine hiljada maraka. Najviše propusta utvrđeno je u Policijskoj stanici Laktaši, a spominje se da su policajci iz ove stanice uzeli i najviše novca – istako je naš izvor.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Policijska stanica Laktaši

 

Dodaje da je u Policijskoj stanici Laktaši, nakon što su otkrivene ove prevare policajaca, vanredno stanje.

 

Pojasnio je da su, i pored ove istrage, osumnjičeni policajci i dalje na poslu.

Sumnja se da u njihovim postupcima ima elemenata i krivičnog djela.

Disciplinski postupak

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske rekli su da je Uprava policije podnijela prijavu službi za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu protiv više policajaca Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Gradiška, Policijske stanice Laktaši i Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Banjaluka.

– Prijava protiv pomenutih policajaca je podnesena zbog propusta u rukovanju ručnim laserskim uređajem za mjerenje brzine „Tru kam“. U toku je disciplinski postupak protiv policijskih službenika navedenih policijskih stanica – rekla je portparol MUP Srpske Mirna Miljanović.

Ona je pojasnila da je kontrolama od strane Uprave policije MUP-a utvrđeno da su policijski službenici tokom prošle godine povremeno pogrešno podešavali uređaj za mjerenje brzine.

– Zbog toga isti nije zadokumentovao kažnjive brzine kretanja vozila prikazane na uređaju, što je za posljedicu imalo da izmjerena prekoračenja brzine nisu u svim slučajevima prekršajno procesuirali – istakla je Miljanovićeva.

Obaviješteno tužilaštvo

Portparol MUP Republike Srpska Mirna Miljanović rekla je da je obaveza svih pripadnika Ministarstva da se ponašaju u skladu sa zakonom i pravilima službe i da se svako drugo ponašanje neće tolerisati.