LAKTAŠI, 07. februara – Zavisno preduzeće “Elektrokrajina” Banjaluka je u 2017. godini otkrila 400 slučajeva neovlaštene potrošnje električne energije u vrednosti 564.206 KM, rečeno je u ovom preduzeću.

Foto: Slobodan Popadić / RAS Srbija

Portparol “Elektrokrajine” Predrag Klincov rekao je da je ovo preduzeće u slučajevima utvrđene neovlaštene potrošnje električne energije traži asistenciju pripadnika policije koji sačinjavaju zapisnik i podnose izveštaj o počinjenom krivičnom delu.

– Prema našim saznanjima, u toku 2017. godine podneseno je 198 krivičnih prijava protiv nesavesnih potrošača – naveo je Klincov.

On je naglasio da se, prema novom Krivičnom zakoniku Republike Srpske, od jula prošle godine krađa struje tretira kao krivično delo koje se kažnjava zatvorom i novčanom kaznom.

Prema njegovim rečima, najveće elektrodistributivno preduzeće u Republici Srpskoj preduzima sve zakonske mere na suzbijanju neovlaštene potrošnje električne energije.

– Rezultati naših napora su vidljivi i u višegodišnjem trendu smanjenja distributivnih gubitaka, koji su u 2017. godini pali na najniži posleratni nivo od 12,7 odsto, što je za 0,3 procentna poena manje u odnosu na prethodnu godinu – kaže Klincov.

 

Blic