LAKTAŠI, 02. juna – Projekat Evropske unije “EU4Business” objavio je javni poziv potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava kako bi se ublažio negativan uticaj COVID-19 na poljoprivredno-prehrambeni sektor u BiH.

Na javni poziv, vrijedan 1,8 miliona KM, mogu se prijaviti mikro, mala i srednja preduzeća, preduzetnici i zadruge sa uspostavljenom mrežom kooperanata, odnosno individualnih poljoprivrednih proizvođača koji se bave proizvodnjom i otkupom, skladištenjem ili plasmanom svježih poljoprivrednih i gotovih prehrambenih proizvoda. Takođe, poziv je namijenjen i onima koji se bave proizvodnjom i otkupom i preradom, skladištenje i plasmanom poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

– Putem ovog javnog poziva projekat “EU4Business” želi doprinijeti ublažavanju posljedica pandemije COVID-19 kroz podršku smanjenju i optimizaciji operativnih troškova, održavanju produktivnosti, likvidnosti i konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora u BiH, kao i stabilizaciji postojećih lanaca vrijednosti, te promovisanju prakse održivog razvoja uključujući bolje upravljanje prirodnim resursima i očuvanje okoliša i zaštitu ljudi – ističu iz Privredne komore RS.

Kako ističu, sva zainteresirana preduzeća, zadruge i preduzetnici mogu pristupiti javnom pozivu putem web stranica EU4Business i UNDP-a, pod sekcijom Javni pozivi. Procedura prijave na poziv je pojednostavljena i proces značajno skraćen.

Rok za podnošenje prijava je ponedjeljak, 8. juni, do 15 časova.

“EU4Business” je projekat Evropske unije kojim se nastoji ojačati kapacitet ekonomskog rasta i zapošljavanja u Bosni i Hercegovini, unapređenjem konkurentnosti i inovativnosti u odabranim sektorima. “EU4Business” je projekat vrijedan 16,1 miliona evra, od čega 15 miliona evra finansira EU, a 1,1 milion evra Savezna Republika Njemačka. Projekat zajednički provode njemački GIZ, UNDP i Međunarodna organizacija rada – ILO, od aprila 2018. do marta 2022. godine.

“EU4Business” je dio Programa strategija lokalnog razvoja – Lokalne samouprave i ekonomski razvoj u BiH koji provodi Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Republike Njemačke.

Srpskainfo