LAKTAŠI, 26. avgusta – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas prilikom otvaranja ambulante porodične medicine u Kriškovcima kod Laktaša da je od velike važnosti da se zdravstvena usluga približi građanima i da se u toj mjesnoj zajednici dešavaju dinamične promjene i razvoj.Dodik je nakon otvaranja ambulante, u čiju su izgradnju Ministarstvo zdravlja Srpske, Dom zdravlja Laktaši i opština uložili oko 300.000 KM, rekao novinarima da je od velike važnosti da se na ovaj način zdravstvena usluga približi građanima i da su Kriškovci jedna od mjesnih zajednica opštine Laktaši u kojoj se dešavaju dinamične promjene i razvoj.

21122464_858766010965003_7571852891451572786_o

“Osim ove ambulante, izvode se i radovi na proširenju puta kroz Kriškovce, koji će biti spojen sa auto-putem Banjaluka – Doboj”, naveo je Dodik.

On je podsjetio da je prije nekoliko godina u Kriškovcima završena izgradnja vodovoda, te da stanovnici ove mjesne zajednice vodu dobijaju iz Laktaša.

Dodik je zaključio da ovakvi infrastrukturni radovi doprinose kvalitetu života građana na ovom području.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić, koji je prisustvovao otvaranju ambulante porodične medicine Javne zdravstvene ustanove “Dr Mladen Stojanović”, rekao je novinarima da je od velikog značaja otvaranje ambulante za ovu mjesnu zajednicu i što će na kućnom pragu građanima pružiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Kriskovci

Bogdanić je rekao da će ovaj objekat biti značajan i za zdravstevne radnike, jer će imati sigurnost i bolje uslove rada.

On je naglasio da Vlada Srpske na ovaj način čini zdravstvenu zaštitu dostupnom svakom stanovniku Srpske, bez obzira gdje se nalazi – u selu ili gradu, na istoku ili zapadu Republike Srpske.

Ministar Bogdanić podsjetio je da je u proteklih deset godina u ove projekte uloženo oko 47 miliona KM. “Izgradili smo oko 120 većih objekata, te 330 ambulanti porodične medicine”, precizirao je on.

Bogdanić je zaključio da se u zdravstveni sektor mnogo ulaže, te da je u cjelokupan sistem zdravstva do sada uloženo ili se ulaže oko 650 miliona KM.

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Laktaši Snježana Radetić rekla je da je otvaranje objekta ambulante porodične medicine u Kriškovcima unaprijediti primarnu zdravstvenu zaštitu za lokalno stanovništvo.

Radetićeva je rekla da je za gradnju ove ambulante uloženo 227.000 KM, od čega je 150.000 obezbijedilo Ministarstvo zdravlja, a 77.000 Dom zdravlja Laktaši, dok je opština Laktaši obezbijedila infrastrukturu i lokaciju.

Ona je dodala da će usluge ove ambulante koristiti više od 2.000 pacijenata, što je u skladu sa zdravstvenim standardima.

Radetićeva je dodala da će u ambulanti biti stalno zaposleni ljekar i medicinska sestra, te da će imati apoteku i laboratoriju. Ona je istakla da je njena želja da se sličan poduhvat napravi i u Slatini.

/SRNA/