BANJALUKA, 20. septembra- Izborna kampanja za opšte izbore u Republici Srpskoj se zahuktala, a prema istraživanjima agencija trenutno su u prednosti  kandidati vladajućeg bloka SNSD-DNS-SP: Milorad Dodik, kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH i Željka Cvijanović, kandidat za predsjednika RS u odnosu na opozicione kandidate Vukotu Govedaricu i Mladena Ivanića.

20180920_215133

Dodikova prednost je trenutno oko 12 odsto u odnosu na Ivanića, dok Cvijanovićeva ima pet odsto veću podršku od Govedarice.

Vladajući blok u RS, prema rezultatima istraživanja, imaće komotnu većinu i u novom sazivu Narodne skupštine RS, pojačanu sa novoformiranom strankom Ujedinjena Srpska Nenada Stevadića.

U RS je ovih dana, ranije nego što je uobičajeno,  aktuelizovano i pitanje novog predsjednika Vlade RS, a prema koalicionom sporazumu SNSD-DNS-SP ta pozicija će pripasti drugoj po snazi političkoj partiji u okviru koalicije nakon SNSD-a.

Sasvim je izvjesno da će to biti DNS Marka Pavića, a kako sada stvari stoje novi premijer će biti Nedeljko Čubrilović iz DNS-a, predsjednik NSRS.

Čubrilović uživa veliko povjerenje u okviru DNS-a, a njegov izbor podržavaju i dvije članice koalicije: SNSD i SP, kao i zvanični Beograd.

 

Dnevni telegraf