Med je jedina namirnica na svijetu koja se neće pokvariti, može samo da se kristališe ako se ostavi na hladnom mjestu veoma dugo. Svakako, mnogim farmaceutskim kompanijama neće se dopasti recepti koji uključuju ovu jedinstvenu namirnicu i cimet, koji blagotvorno djeluju na organizam i liječe mnoge bolesti.

Bolesti srca: Napravite pastu od meda i cimeta u prahu. Jedite ga svaki dan za doručak, možete ga namazati na hljeb umjesto na puter. Snižava holesterol u arterijama i spriječava infarkt, smanjuje otežano disanje pri fizičkom naporu i jača srce.

Artritis: Osobe koje pate od artritisa mogu piti (ujutro i uveče) jednu šolju vrele vode sa dve kašičice meda i jednom kašičicom cimeta. Ako se ovaj preparat redovno uzima, može čak i da izliječi hronični artritis.

Zapaljenje bešike: U čašu mlake vode stavite dvije kašičice cimeta i jednu kašičicu meda i popijte. Uništava bakterije u bešici.

Holesterol: Napitak koji se sastoji od dvije kašičice meda i tri kašičice cimeta pomješanih sa pola litra vode veoma je koristan za ljude koji imaju visok holesterol. Istraživanja su pokazala da takav preparat u roku od sata snižava nivo holesterola u krvi za 10 odsto.

Prehlada: Ako ste prehlađeni, svaki dan tri dana uzastopno uzimajte jednu supenu kašiku mlakog meda sa prstohvatom cimeta. Izlečiće kašalj, prehladu i očistiti sinuse.

Bubuljice: Napravite pastu od tri kašičice meda i jedne kašičice cimeta. Nanesite na bubuljice prije spavanja i isperite lice toplom vodom sljedećeg jutra. Ako ovo ponavljate svakodnevno dvije nedjelje, uklonićete sve bubuljice iz korijena.

Infekcije kože: Svaki osip ili kožne infekcije možete ukloniti ako ih premažete mješavinom cimeta i meda koje pomješate u jednakim razmjerama.

(B92)