LAKTAŠI, 01. oktobra – Pravilno funkcionisanje štitne žlezde neophodne je za zdravlje celog organizma, a evo koja hrana može ovu važnu žlezdu da vrati u ravnotežu!

Kupusasto povrće (kupus, crveni kupus, kelj, karfiol, prokelj, brokoli, keleraba i raštan) dinstanjem ili kratkim kuvanjem na laganoj vatri u maloj količini vode i kraće od 10 minuta neće izgubiti enzime nužne za borbu protiv bolesti štitne žlezde i dobru apsorpciju glukozinolata u krvi, teški ugljeni hidrati moći će lakše da se vare, a smanjiće se i prisutnost goitrogena.

Čudesna tibetanska vežba protiv bolesti štitne žlezde: pročistite štitnu žlezdu u 5 jednostavnih korakaBrazilski orah bogat je selenom, a ovaj esencijalni mineral čuva štitnu žlezdu od oštećenja. Ako pojedemo samo tri brazilska oraha dnevno, unećemo dovoljno selena u organizam.


Alge
 su izvrstan prirodni izvor minerala, uključujući i jod koji je ključan za pravilan rad štitne žlezde.

Zeleno lisnato povrće bogato je hlorofilom koji je važan za celokupno zdravlje, ali i za zdravlje štitne žlezde jer na sebe vezuje toksine koji sprečavaju pravilan rad ove važne žlezde.

Izvor: Sensa.hr