4.9 C
Laktaši
Nedjelja, 5 Decembra, 2021

Ova LJEKOVITA BILJKA može da se koristi u LIJEČENJU KORONA VIRUSA, a raste nadomak nas – U HERCEGOVINI !

0

Dok je svet u trci za pronalaskom pouzdane vakcine protiv Kovida-19, naučnici sa nemačkog Instituta Max-Planck u Potsdamu istražuju kako pomoći i lečiti zaražene od korona viursa i to uz pomoć obične lekovite biljke – slatkog pelina, prenosi “Dojče Vele”.

Svet je u potrazi za vakcinom, ali i za lekom protiv korona virusa
SVET JE U POTRAZI ZA VAKCINOM, ALI I ZA LEKOM PROTIV KORONA VIRUSAFOTO: PROFIMEDIA

Istraživači raspolažu rezultatima koji ulivaju nadu za početak kliničkih ispitivanja. Istraživanja su iznenadila naučnike – ekstrakti slatkog pelina aktivni su protiv SARS-CoV-2, i ranije je pisao “Dojče Vele”.

Listovi biljke slatkog pelina uzgajani u Kentuckyju, u SAD-u, najbolju antivirusnu aktivnost pokazali su kod ekstrakcije s čistim etanolom ili destilovanom vodom, ali i dodavanjem kafe.

Petra Mihića iz Ljubinja ta vest nije posebno iznenadila. On već godinama jedini u BiH i na bio osnovi gaji upravo slatki pelin, višestruko lekovitu biljku koja se decenijama upotrebljavala kao lek protiv malarije, a u Hercegovini često raste i kao samonikla.

“Kada se u Hercegovini pre nekoliko godina masovno počelo da se sadi smilje, koje je takođe lekovita biljka, ja sam hteo da uradim nešto drugačije. Čitao sam da se u kineskoj tradiciji posebno cenio pelin u lečenju kancerogenih oboljenja i godinama istražujem kako postići najbolji kvalitet u najboljim uslovima za uzgajanje ove specifične biljke. I tako je počela moja avantura s organskim uzgajanjem slatkog pelina”, priča on za “Dojče Vele”.

Evo kako izgleda slatki pelin
EVO KAKO IZGLEDA SLATKI PELINFOTO: PROFIMEDIA

Ipak, koliko fitoterapija, lečenje lekovitim biljkama, ima podršku i u zvaničnoj medicini?

Dr. med. spec. Andrea Jurić kaže da su se s mogućim pozitivnim učincima slatkog pelina u lečenju Kovida-19 lekari upoznali tokom pandemije.

“U habitusu naroda koji živi na području Hercegovine jeste traženje leka u preparatima biljnog porekla kojima je Hercegovina jako bogata. Upoznata sam s činjenicom da su ljudi s ovih prostora konzumirali čaj od slatkog pelina i prijavljivali pozitivne efekte u svim fazama infekcije. Smatram da bi bilo jako korisno sprovesti dodatne kliničke prospektivne studije po ovom pitanju”, ističe.

Prof. dr. Jasenko Kearamehić, internista imunolog, jedan od vodećih u BiH i s bogatim iskustvom rada u medicinskim centrima širom sveta, napominje da “sve i te kako ima smisla”.

“I to zato što slatki pelin djeluje na malariju, a antimalarici, lekovi kao hlorokin, cidrofloroksin itd spadaju u grupu lekova koji imaju određenu specifično-nespecifičnu aktivnost kao ramdesivir ili neki drugi retroviralni, antivirusni lekovi protiv na primer AIDS-a i tako dalje i na Kovid-19”, objašnjava prof. dr. Karamehić za “DW”.

On podseća da se deo ove biljke u Aziji upotrebljava u lečenju malarije, te da već godinama stanovništvo koristi njena lekovita svojstva.

“I tu je ta veza. Meni, kao imunofarmakologu to je još lakše shvatiti i vidi se da svi lekovi koji deluju na uzročnika malarije, deluju uspešno i na Kovid-19. Da se razumemo, nije to specifični lek, ali jeste specifično nespecifični – znači ima određen efekat”, zaključuje prof. dr. Karamehić.

S.M.P.