NEUM – “Želite li vidjeti morskog psa iz BiH”, napisao je na svom Facebook profilu jedini bosanskohercegovački istraživač morskih pasa Andrej Gajić koji od marta 2018. godine radi na prestižnoj poziciji unutar “National Geographica”, te istražuje Neumski zaliv.

 ajkula

“Upoznajte jednog od stalnih stanovnika Neumskog zaliva – Pas čukov ili pena, Mustelus mustelus (Linnaeus, 1758) (Elasmobranchii: Carcharhiniformes: Triakidae) srednje je veliki morski pas široko rasprostranjen u vodama Istočnog Atlantika”, napisao je Gajić.

Najčešće boravi neposredno iznad pjeskovitog i/ili muljevitog terena od pet do 50 metara, iako se primjerci susreću u pravilo do 600 m dubine.

Odrasli primjerci rastu u prosjeku 100 do 120 cm, dok izuzetno sporadično dostiže i do 200 centimetara dužine tijela.

morski pas

Najduži zabilježeni životni vijek iznosi 25 godina, iako se smatra da mogu da žive znatno duže. Zubi pene su pločasti, asimetrični i mozaično raspoređeni po vilicama. Ukupan broj zuba donje vilice varira od 800 do čak 1.200. Reprodukcija je živorodna sa membranskom vrećicom koja sadrži žumanjak (vitelus) i pričvršćena je na zametak, pojasnio je Gajić, prenosi “Radiosarajevo.ba“.

 

Nezavisne