LAKTAŠI, 09. novembra – Prvi mobilni telefon napravljen je 1973. godine. Oni su od tada uspeli da drastično premene svet. Kako je došlo do ideje o mobilnim telefonima i u kom pravcu bi oni mogli da se razviju u narednih nekoliko godina, saznajte u nastavku.

bezicni

Inženjeri Bell Labs-a razvili su 1947. godine ideju o futurističkoj mreži koja bi bila neophodna da bi ovi telefoni funkcionisali. Pozivi bi “skakali” između telefona koji su u dometu. U to vreme, tehnologija za ovako nešto nije postojala, ali se ubrzo pojavila.

Telefoni u automobilima (car phones) za kratko vreme su postali popularni uprkos svojim ograničenjima. Samo određeni broj ljudi mogao je da ih koristi istovremeno, a na poziv se ponekad čekalo i do 30 minuta. Takođe, postojala je lista čekanja od pet to deset godina.

Sve se promenilo 1973. godine kada je inženjer Motorole, Martin Kuper, prikazao prvi mobilni telefon – DynaTAC 8000X. Telefon je bio baziran na konceptu mreže koju su razvili inženjeri Bell labsa.

Motorola-DynaTAC-1

Deset godina i stotinu miliona dolara investicija kasnije, Motorola je objavila ovaj telefon javnosti. Čekanje od deset godina bilo je neophodno da bi se izgradila potrebna mrežna infrastruktura kako bi telefon uopšte funkcionisao.

Kompanija IBM je 16. avgusta 1994. godine lansirala Simon, preteču pametnih telefona kakve poznajemo danas. Ovaj uređaj imao je ekran osetljiv na dodir i prvi je telefon sa “aplikacijama”. Koštao je 1.800 dolara.

IBM_Simon

Dve godine kasnije, tačnije 1996. godine, Motorola je predstavila prvi telefon na preklapanje – Motorola StarTAC.

Prvi BlackBerry telefon, model 5810, pojavio se 2002. godine. Iste godine pojavila se i Nokia 1100, najprodavaniji mobilni telefon svih vremena.

Potom je 2004. godine Motorola predstavila čuveni Razr V3 model mobilnog telefona na preklop.

motorola

Apple je u junu 2007. godine potpuno promenio svet – predstavio je iPhone. Prvi model prodat je u šest miliona primeraka, a potom su svake godine usledili novi modeli. iPhone je zauvek promenio svet mobilnih telefona, kompjutersku industriju i celokupni svet tehnologije.

tel

Prvi Android telefon, HTC Dream, pojavio se 2008. godine, a potom su usledili i ostali popularni modeli sa ovim operativnim sistemom.

Današnji telefoni su potpuno druga priča u odnosu na DynaTAC od 10.000 dolara koji se pojavio 1983. godine. Međutim, razvoj i napredak mobilnih uređaja još uvek nije gotov.

Naime, prema predviđanjima Svetskog ekonomskog foruma, prvi telefoni koji će biti ugrađeni u naša tela bi u komercijalnoj upotrebi mogli da se pojave već 2024. godine.

 

/Dnevno.rs/