LAKTAŠI, 20. novembra – Skupština opštine Laktaši proglasila je Jelića brdo park – šumom i zaštićenim područjem koje ima važan ekološki i turistički potencijal.

Jelica-brdo-kod-Laktasa-foto-Milan-Pilipovic

U Institutu za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju RS, čiji stručnjaci su izradili studiju o Jelića brdu, ističu veliki značaj odluke o proglašenju park – šume za opštinu Laktaši, te prednosti ovog zaštićenog područja bogatog biljnim i životinjskim svijetom.

Osim toga, postoji velika mogućnost korišćenja ovog šumskog područja koje se prostire na 30 dunuma u rekreativne, sportske, naučne, istraživačke i turističke svrhe.

– Ovom odlukom okončano je važno poglavlje koje stvara velike mogućnosti da šumu, na dohvat gradskog centra, zaštitimo i bolje iskoristimo, da prirodni biser Laktaša zasija punim sjajem – kaže Ranko Karapetrović, načelnik opštine Laktaši.

Dodaje da zaštita ovog kompleksa u skladu sa stručnim i zakonskim normama je uslov za njegovo stavljanje u potpunu funkciju. To podrazumjeva izgradanju sportsko – rekreativnih, turističkih i naučnih zona uz očuvanje prirodnih vrijednosti.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

Ranko Karapetrović

Ova lokalna uprava je prije više od tri decenije pokrenula inicijativu za proglašenje Jelića brda zaštićenim područjem odnosno zelenom zonom. Tek prije dvije godine ova inicijativa je dobila na značaju, kada se Skupština opštine opredjelila za izradu studije „Park – šuma Jelića brdo” kao stručne osnove za proglašenje ovog lokaliteta zaštićenim područjem.

– „Park – šuma Jelića brdo” je bogata hrastom kitnjakom koji je dominantan u odnosu na drugo listopadno drveće. Ovdje postoji i veliki broj biljnih i životinjskih vrsta. Jelića brdo je oaza mira u neposrednoj blizini gradskog naselja, pogodno za odmor i rekreaciju lokalnog stanovništva i gosti koji borave u banji ili drugim mjestima – navedeno je u obrazloženju studije.

Usvajanjen skupštinske odluke kojom je Jelića brdo proglašeno zaštićenim parkom prirode, utvrđene su rigorozne mjere čuvanja i nadzora te isključena mogućnost njegovog skrnavljenja, odlaganja smeća, sječe šume i drugih vidova narušavanja šumovitog kompleksa.

 

Prethodno je 2016. godine „Park – šuma Slatina“ na povšini od 21 hektara, postala prvo zaštićeno područje u laktaškoj opštini, a među 18 područja istog statusa u RS. Ono predstavlja kombinaciju prirodne i stvorene vrijednosti. Veći dio kompleksa čine bukva i hrast kitnjak, a manji dio je zasad crnog bora.

– „Park – šumu Slatinu“ karakterišu očuvani šumski ekosistemi, velika pejzažna vrijednost, povoljne morfološke karateristike terena koje omogućavaju korištenje prostora u svrhu odmora i rekreacije, bogatstvo hidrologije, reljefa, atraktivnost šireg i užeg područja te laka dostupnost – navode u lokalnoj upravi Laktaša.

Na ovom području identifikovano je 70 biljnih vrsta od kojih su neke pod domaćom i međunarodnom zaštitom. U ovom kompleksu i okolini evidentirano je takođe 70 vrsta ptica. Stručnu osnovu odnosno studiju za proglašenje zaštićenog područja u Slatini izradio je Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa.

Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ je aktom o zaštiti povjereno upravljanje navedenih prirodnih dobra.

Arheološki lokaliteti

Na području laktaške opštine postoji najviše značajnih arheoloških lokaliteta u ovom kraju. Najpoznatiji su Brdašce, Zidine, Jelića gaj, Centar, Pećine, Popovića Brdo, Pećine, Tatići (Glamočani), Veliko brdo, Ciganska glava, Janjića brdo (Slatina), Dvorine, Klepala, Joldžići, Stražbenica, Gradina, Zidine, Lončarine (Šušnjari), Gradina, Orašje (Bakinci), Gradina (Riječani), Gradina (Mrčevci),  Luke, Derbabe, Kamenica, Berek (Mahovljani), Džamijetina (Trn), Careva Gora (Devetina), Crkvina (Maglajani), Osoj (Malo Blaško), Bijelića glavica (Gornji Drugovići).

 

Srpskainfo


Novum
Novum
Novum
Novum