Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila da će eksperimentalna mala matura biti održana ove godine u svih 187 osnovnih škola u Srpskoj, a planirano je da 2021. godine bude obavezna za sve učenike osnovne škole.
matura
Trivićeva je prilikom otvaranja obnovljene fiskulturne sale u banjalučkoj Osnovnoj školi “Sveti Sava” rekla da se posljednje dvije do tri godine radi eksperimentalno mala matura, odnosno testiranje ili provjera nivoa znanja učenika.

– Planirano je da se na kraju školske 2020/2021. godine pristupi zvanično testiranju, odnosno polaganju male mature. Ove godine ćemo provesti eksperimentalno testiranje u svim osnovnim školama – rekla je Trivićeva.

mala-matura-polaganje-test-890x395

Direktor OŠ “Sveti Sava” Miroslav Popržen rekao je da se još ove godine škole uvježbavaju kada je riječ o maloj maturi.

– Već od naredne, 2021. godine, to će biti zvanično mala matura gdje će rezultati sa testiranja biti vrednovani za upis đaka u srednje škole, tako da su još ove godine sve škole u Srpskoj obuhvaćene eksperimentalnom malom maturom – rekao je Popržen, koji je i predsjednik Aktiva direktora banjalučkih osnovnih škola.

U junu prošle godine eksperimentalna mala matura iz matematike i srpskog jezika izvodila se u 94 od 187 osnovnih škola u Republici Srpskoj.

Eksperimentalnom malom maturom prošle godine bilo je obuhvaćeno više od 4.500 učenika devetih razreda.

 

RTRS