LAKTAŠI , 30. maja – ” Ove sedmice na naše područje stiže ‘krvava kiša’?”, tvrde meterolozi.
Takva kiša, osim česticama pijeska, može dodatno biti onečišćena drugim česticama u atmosferi, npr. peludi kao što je to bio slučaj u aprilu ove godine kada je blatna kiša padala širom Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda objavili su kako ove sedmice  u regionu postoji mogućnost za tzv. blatnu kišu. Kiša koja ostavlja najčešće smeđe ili žućkaste tragove na površini ili izloženim objektima naziva se blatna kiša, a poznata je i kao žuta kiša, krvava kiša i obojena kiša.

– Blatna kiša nastaje samo u određenim sinoptičkim situacijama. Na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije nastaje kada je nad našim predjelima ili malo južnije u prizemnom sloju atmosferski sistem koji sadrži dosta vlage, ciklonalno polje ili i izraženi frontalni sistem, a u višim slojevima atmosfere (od 5 000 m i više) je izraženo jugozapadno ili južno strujanje. U takvim situacijama čestice pijeska iz sjeverne Afrike, odnosno područja Sahare dospijevaju u više slojeve atmosfere te ulaze u oblačne sisteme, pa kiša koja pada iz njih u sebi sadrži saharski pijesak te je stoga obojena.  Valja napomenuti da kiša može dodatno biti onečišćena drugim česticama u atmosferi, npr. peludi kao što je to bio slučaj u aprilu ove godine.

krvava kiaA

foto: meteo.hr

U Evropi blatne kiše najčešće su na području Pirinejskog polutoka, Apeninskog poluotoka te na području Grčke gdje se ona češće pojavljuje upravo zbog blizine sjeverne Afrike i mogućnosti obogaćivanja zraka vlagom prilikom prelaska Sredozemnog mora. Meteorološka služba Španije  i Sveučilište u Ateni izdaju i prognoze koncentracije prašine u atmosferi.

 

krvava kisa

foto: meteo.hr

– Ipak, nad našim područjima takve sinoptičke situacije nisu prečeste, a i blatna kiša nije opasna vremenska pojava te se u pravilu ne izdaju posebna meteorološka upozorenja, a često njezinu pojavu ne sadrži ni opšta vremenska prognoza. Najčešće se spominje kao meteorološka zanimljivost. Nad područjem naše zemlje obojena kiša je zabilježena 16. aprila ove godine kada se ciklona, koja je nastala u zapadnom Sredozemlju, premjestila na srednje Sredozemlje, a po visini je bila jaka južna i jugozapadna struja koja je u naše krajeve donosila topao i vlažan zrak. Ta topla zračna masa u sebi je sadržavala pijesak iz sjeverne Afrike – navodi DHMZ u svojoj objavi.

 

 

krvava kisa1

foto: meteo.hr
24sata.hr