Saosnivač talibanskog pokreta Mula Abdul Ghani Baradar vodiće novu talibansku vladu u Avganistanu, rekli su u petak talibanski izvori.

Prenosimo neke pojedinosti o osobama koje će biti visokorangirani članovi vlade. Njihove tačne dužnosti tek trebaju biti potvrđene, kao i sama imenovanja.

Haibatulah Akhundžada

Vrhovni talibanski vođa vodiće novu vladu, fokusirajući se na religijska pitanja i vladanje u duhu islama, rekao je talibanski izvor.

Akhundžada, pravni stručnjak koji je do sada djelovao iz pozadine, preuzeo je kormilo nakon što je njegov prethodnik Mula Akhtar Mansur poginuo 2016. u napadu američkog drona.

UN ga je identifikovao kao bivšeg čelnika pravosudnog sistema koji su talibani uveli kada su vladali Avganistanom od 1996. do 2001.

Nakon imenovanja za novog vođu pažljivo je radio na ujedinjenju pokreta, smijenivši visoke funkcionere kako bi konsolidovao moć, zacijelio interne podjele i zaustavio odliv boraca u suparničke grupe kao što je Islamska država.

Jedan od njegovih sinova poginuo je u samoubilačkom napadu na avganistansku vojnu bazu u Helmandu 2017.

Akhundzada nije davao izjave za javnost od pada Kabula i čak kruže glasine da je prije nekog vremena poginuo.

Abdul GhaniI Baradar

Baradar je do skoro bio bliski prijatelj originalnog vođe talibana Mule Mohamada Omara, koji mu je dao ratno ime Baradar, što znači brat.

Vršio je dužnost zamjenika ministra obrane kada su talibani prvi put vladali Avganistanom.

Nakon pada talibanske vlade Baradar je bio visoki vojni komadant zadužen za napade na koalicione snage, po UN-u.

Godine 2010. bio je uhapšen i zatvoren u Pakistanu. Nakon što je 2018. pušten na slobodu, predvodio je talibansku političku kancelariju u Dohi, postavši jednim od najistaknutijih dužnosnika u mirovnim pregovorima s SAD-om.

Šer Mohamad Abas Stanikzai

Stanikzai, Baradarov zamjenik u Dohi, završio je vojnu školu u Indiji 1982.

Njegovi kolege iz školskih klupa kažu da je volio vikendom planinariti i plivati u Gangesu te da nije simpatizovao islamističke radikale.

“Nije bilo naznaka bilo kakvih radikalnih ili ekstremističkih ideja”, rekao je D.A. Chaturvedi, umirovljeni indijski general major koji je sa Stanikzaijem bio u istom razredu.

Drugi njegov drug, koji nije želio biti imenovan, rekao je da je Stanikzai bio prosječan kadet koji se dobro uklopio među indijske novake.

Pošto je završio školu, Stanikzai se borio u sovjetsko-avganistanskom ratu i bio zamjenik ministra vanjskih poslova u prvoj talibanskoj vladi. Tečno govori engleski, pomogao je u osnivanju političkog ureda u Dohi i jedan je od ključnih talibanskih predstavnika za strane diplomate i medije.

Mulah Mohamad Yaqub

Sin saosnivača talibana Mule Omara Yaqub je želio naslijediti oca 2015. Razočarano je napustio sastanak savjeta koje je za vođu imenovalo Mulu Akhtara Mansura, ali se naposljetku pomirio s talibanskim vodstvom i imenovan je Akhundzadnim zamjenikom kada je Mansur poginuo.

Tridesetak mu je godina i nema dugo borbeno iskustvo kakvo imaju glavni talibanski vojni zapovjednici, no uživa odanost dijela pokreta u Kandaharu zbog oca.

Prošle je godine imenovan za glavnog čelnika talibanskog vojne komisije koje nadzire sve vojne operacije u Avganistanu.

Premda ga neki zapadni analitičari smatraju relativno umjerenim, talibanski komadanti rekli su da je bio među vođama koji su tražili jačanje vojne ofenzive protiv gradova u nedjeljama koji su prethodili padu Kabula.

 

(Index.hr)