Foto: Privatna arhiva

LAKTAŠI, 11. novembra  – Džudo klub “Laktaši” postoji još od davne 1992. godine, i od svog osnivanja bilježi samo uspjehe. Kako te davne 1992. tako i danas. Poseban uspjeh ovih dana bilježi pomenuti klub, priznanjem koje je zasluženo dobio naš sugrađanin, trener kluba, Siniša Đukić.

Siniša je 24.10.2021. godine u Malagi (Španija) uspješno položio ispit za IJF sudiju i to najvišeg ranga u svijetu suđenja za džudo sport, čime je međunarodna džudo federacija (IJF) dodatno potvrdila i zvanično priznala njegove lične sposobnosti uručivanjem IJF sudijske licence. Nosioci ovih licenci zvanično su delegirani u ime Međunarodne džudo federacije za obavljanje kako nacionalnih suđenja, tako i sve oblike međunarodnih takmičenja
uključujući i olimpijade.
Detaljnije informacije radi, riječ je o licenci za čije polaganje je neophodno ispuniti izuzetno rigorozne uslove Međunarodne džudo federacije kako bi potencijalni kandidati uopšte bili pozvani na pristupanje polaganju ispita. Između ostalog, prevashodno se cijeni dužina perioda posjedovanja crnog (majstorskog) pojasa, dužina trenerskog staža, dužina sudijskog staža na nacionalnom nivou, kao i druga specifična stručno – teorijska i praktična znanja i vještine. Takođe, izuzev ovih usko specijalizovanih džudo znanja i vještina, neophodno je izuzetno poznavanje engleskog jezika (na kom se odvija komunikacija sa Međunarodnom federacijom), te opšta znanja iz oblasti sporta koja se stiču visokoškolskim obrazovanjem.

Koliko je teško ispuniti sve ove kriterije najbolje oslikava podatak da ne samo u našoj Republici Srpskoj, već ni u Bosni i Hercegovini ne postoji još jedan nosilac ove prestižne, ističemo ponovo najvišerangirane sudijske licence. Čak i u nama susjednim državama (Srbija, Hrvatska,..) ove licence su dodijeljene tek nekolicini izuzetno uspješnih sudija. Nakon dobijanja poziva od strane IJF za polaganje ispita, uslijedilo je polaganje tokom četiri uzastopna dana i to na način da su prva dva dana vršene pismene i usmene provjere, dok su treći i četvrti dan vršena praktična ispitivanja znanja i vještina i to samo za kandidate koji su uspješno prošli prethodna dva nivoa provjera.

Ispit je za našeg Sinišu uspješno okončan uručivanjem IJF sudijske licence.

U ime redakcije “Glasa Laktaša”: “Čestitamo!”