LAKTAŠI, 18. decembra – Ovakvi mitovi su vrlo opasni, pogotovo za mlađe i neiskusnije vozače. Ne slušajte savjete raznih “stručnjaka” već isključivo pratite uputstva koja se nalaze u knjižici vozila i koje su propisane od strane proizvođača vozila. Uputstva proizvođača vozila su nastala kao rezultat mnogobrojnih testova u procesu proizvodnje Vašeg vozila, stoga su to najbolji savjeti za Vas i Vaše vozilo.

 20181218180608_513953

U ovom članku ćemo spomenuti neke od popularnih mitova koji se odnose na vožnju u zimskim uslovima:

“Najpopularniji mit”: ABS se treba isključiti u vožnji po snijegu i/ili ledu!

Ovo nikako nije istina. Iako se ABS često aktivira prilikom vožnje u ovakvim uslovima, ne biste ga trebali isključiti. Istina je da se s ABS-om produžava zaustavni put, ali vam je pri tome omogućeno upravljanje vozilom (skretanje i izbjegavanje prepreka), dok običnim kočenjem (blokiranjem točkova) se gubi ta mogućnost upravljanja. Moderni ABS sistemi su toliko napredovali te imaju višestruku korist u odnosu na vozila bez ABS-a.

Treba isključiti sisteme za kontrolu stabilnosti (prijanjanje) vozila!

Ovi sistemi (ESP, DSC,…) se u uslovima slabijeg prijanjanja vozila (snijeg/led) aktiviraju prilikom proklizavanja točkova i smanjuju doziranje gasa ili aktiviraju kočnice na točkovima koji proklizuju. Prilikom vožnje u ovakvim uslovima vrlo je važno da su ovi sistemi aktivni jer oni najbolje iskorištavaju mogućnosti prijanjanja vašeg vozila, bolje i od iskusnih vozača.

Ipak, postoje određene okolnosti gdje deaktiviranje ovih sistema može biti korisno. Ako ste zapeli u snijegu i ne uspijevate se izvući, deaktivirajte privremeno ove sisteme i pokušajte ponovo.

Ritmično kočenje je korisna tehnika pri upravljanju novijim vozilima!

Ritmično kočenje je tehnika kojom se koči i otpušta kočnica u određenom ritmu, omogućujući tako kompromis između kočenja i upravljanja.
Ova tehnika je korisna kod vozila bez ABS-a (još uvijek bitna tehnika jer je prema nekim podacima na ovim područjima više od 80% vozila bez ABS sistema). Ako imate ABS ne biste trebali pokušavati ovu tehniku jer ABS izvodi sličnu tehniku, ali mnogo brže i preciznije.

Uvijek vozite u najnižem stupnju prijenosa!

Ovo nije dobra ideja ako trebate krenuti na klizavoj površini ili uzbrdici. Najniži mogući stepen prenosa predaje veći obrtni moment točkovima, a što će zbog velike sile vjerovatno rezultirati proklizavanjem pogonskih točkova. U ovakvoj situaciji najbolje je koristiti najveći praktični stepen prenosa (smanjuje okretni moment) te lagano dozirati gas.

Toekom vožnje u ovakvim uslovima je jako bitan kompromis između kočenja i upravljanja vozilom. Najbolji kompromis je onaj stepen prenosa u kojem je broj obrtaja motora između 2000-3000 (rpm). Takav stepen smanjuje mogućnost proklizavanja pogonskih točkova, i omogućava Vam kočenje motorom (po potrebi).

Vožnja u nižem stepenu prenosa je korisna u ovim uslovima kada se spuštate niz nizbrdicu. Kočenjem biste znatno povećali mogućnost blokiranja točkova, što rezultira gubitkom sposobnosti upravljanja (skretanje i izbjegavanje prepreka). Vožnjom u nižem stepenu prenosa zapravo kočite motorom te se na taj način točkovi mogu gotovo nesmetano okretati.

Dobro je smanjiti pritisak u gumama tokom vožnje po snijegu/ledu!

Tehnički gledano, ovaj mit je istinit. Smanjenjem pritiska u gumama povećava se gazni sloj i omogućava bolje prijanjanje pneumatika. Ipak, ovo ne biste trebali raditi!

Smanjenjem pritiska pneumatik se više zagrijava, što može biti jako opasno i rezultirati puknućem istoga, pogotovo pri većim brzinama. Stoga nikako nemojte voziti sa gumama koje nemaju dovoljan (preporučen) pritisak.

Kako se smanjenjem pritiska postiže i veće prijanjanje, zrak iz pneumatika možete ispustiti nakratko ukoliko zapnete u snijegu što će malo povećati sposobnost prijanjanja Vaših pneumatika, te Vas uz malo sreće izvući iz nevolje. Nakon toga napumpajte gume na preporučeni pritisak.

Proizvođači guma čak preporučuju povećanje pritiska u pneumaticima tokom zime. Zašto? Tokom zime pritisak u gumama se smanji uslijed kompresije zraka. Preporučeno povećanje pritiska je reda veličine od 0.2 bara (zavisno o proizvođaču pneumatika).
Kada se radi o pneumaticima, uvijek slijedite preporučene norme od strane proizvođača! Vaše gume će duže trajati (ušteda), a vožnja će biti sigurnija.

 

(Autopress.hr/Nezavisne)