LAKTAŠI, 30. decembra – Nakon jučerašnjeg najjačeg zemljotresa sa epicentrom na području Petrinje, do sada je registrovano više od 300 zemljotresa, a njh 35 se moglo osjetiti na teritoriji Republike Srpske.

Snježana Cvijić Amulić, seizmolog u Republici Srpskoj, za Srpskainfo kaže da je riječ o naknadnim udarima (after shocks) različitih magnituda inteziteta koji su se osjetili na teritoriji Srpske (Кostajnica, Dubica, Prijedor, Banjaluka,…) iz iste epicentralne oblasti Petrinja-Sisak-Glina (Hrvatska).

– Ovo ne treba da zabrinjava, jer je ovo sasvim normalna pojava poslije ovako jakog zemljotresa. Naknadni udari se generišu iz iste epicentralne oblasti kao posljedica oslobađanja akumulirane seizmičke energije na rasjedu koja se nije ispoljila u najjačem udaru – objašnjava ona.

Nakon jučerašnjeg najjačeg zemljotresa u sjeverozapadnom dijelu Srpske su se pojavile glasine kako će uskoro da uslijed novi zemljotres.

Čak su zaposleni u opštinskim administracijama u Kneževu i Laktašima “imali naređenje da izađu vani jer slijedi novi zemljotres za pola sata”.

FOTO: ANTONIO BAT/EPA
FOTO: ANTONIO BAT/EPA

– Naravno da je nemoguće predvidjeti zemljotres. Jedino se nakon razarajućeg zemljotresa mogu očekivati podrhatavanja tla od kojih se neka osjete i to se upravo dešava – objašnjava ona.

S obzirom na jačinu glavnog zemljotresa od 6,3 stepena Rihterove skale i procijenjenog intenziteta u epicentralnoj oblasti od VIII stepeni Merkalijeve skale, dodaje ona, očekuje se veliki broj slabijih zemljotresa u narednom periodu.

Srpskainfo