LAKTAŠI, 19. avgusta – Na Preobraženje se i nebo, u gluvo doba noći, tri puta preobražava. Zato ovaj praznik nazivaju i Letnja Bogojavljenska noć.

Danas se slavi Preobraženje Gospodnje
DANAS SE SLAVI PREOBRAŽENJE GOSPODNJEFOTO: WIKIPEDIA

Preobraženje je jedan od 12 velikih hrišćanskih praznika kojim se proslavlja događaj na gori Tavorskoj kada se Hrist “preobrazio” i pred apostolima Petrom, Jakovom i Jovanom pokazao svoju božansku prirodu.

Praznik je posvećen sećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor kada se, kako kaže hrišćansko predanje, Hristos pred apostolima preobrazio i zasijao kao sunčeva svetlost.

Na ovaj praznik u crkvi se, u znak zahvalnosti Bogu na plodovima koje daje zemlja, osvećuje grožđe i deli narodu, a u krajevima gde nema grožđa drugo voće.

Od ovog dana, sve se preobražava – kako priroda, tako i ljudi, i za ovaj praznik vezani su mnogi običaji i verovanja.

Ako volite dobro da popijete, najbolje je da danas ipak preskočite kafanu. Narod kaže da nije dobro da neko na Preobraženje boravi u kafani da mu ne pređe u naviku pa postane zgubidan i raspikuća.

Iz istog razologa i spavalice treba da se uzdrže od spavanja, da ne bi preko cele godine bili dremljivi i krmeljavi, a ni plakati se ne valja.

Nekada je očigledno postojalo vreme kada je posle sredine avgusta bivalo sve hladnije, a leto je prolazilo. Tako je i nastala izreka: “Preobraženje je, preobražava se i gora i voda”.

Mnogi neće da okuse grožđe pre 19. avgusta jer se tek posle Preobraženja ono “preobrati” u zrelo. Kako ovaj praznik uvek pada u vreme gospoinskog posta, taj dan se ne jede meso.

U nekim krajevima Srbije beru se lešnici i preko cele godine čuvaju za lek, kad nekoga zaboli uvo. Veruje se da će, kada se bolesniku daju takvi lešnici da ih pojede, on ozdraviti.

Majke na danšnji praznik maloj deci prišivaju parice na odeću da bih ih zaštitile od demona.

Ovo je poslednji dan kupanja u rekama – onoga ko ovo ne poštuje i posle Preobraženja se kupa, uješće zmija, ili će se “pre’laditi i zakačiti neku boleštinu”.

Preobraženje uvek pada u vreme Gospojinskog posta, te zato na prazničnoj trpezi uvek ima vina i ribe. Grožđe se sem u crkvi deli i na groblju za pokoj duša mrtvih.

T.G.
Zenablic.rs