NIŠ, 22. januara – Zamjenik generalnog direktora KC Niš prof. dr Radmilo Janković rekao je za RTS da vakcinacija pruža nadu da će stati na put virusu i da postoji realna šansa da se u maju i junu život vrati u normalu.

Vakcinacija u Nišu sprovodi na sedam punktova, ima dovoljno vakcina, a tokom noći stiglo je još 5.100 doza.

– Ovo je dobar zamah u vakcinaciji i pruža nadu da ćemo stati na put virusu – kaže doktor Janković.

Prema njegovim riječima, postoji realna šansa da se u maju i junu vratimo normalnom životu, prenosi Blic.

– Ukoliko bi se ovako nastavilo i narednih dana imali bismo ozbiljan zamah u imunizaciji – smatra Janković.

– Zdrastveni radnici u Nišu su se vakcinisali već prvih dana januara a od ponedjeljka počinje revakcinacija. Imamo veliku zainteresovanost za drugi krug vakcinacije, drugim vakcinama, pa ćemo vidjeti – kaže Janković.

Prema njegovim riječima, neposredno nakon Nove godine imali smo ohrabrujuće naznake da je broj pacijenata počeo da pada ali se taj trend, nažalost nije nastavio.

– I dalje imamo veliki broj pacijenata na liječenju, a čak 44 na odjeljenjima intenzivne njege. Trend pada imamo ali ne u onoj mjeri i brzinom koji smo imali u avgustu i septembru kada smo vrlo brzo imali smanjivanje broja pacijenata i prelazak u ne-kovid režim. Ja sam se nadao da će to ići brže ali su kapaciteti i dalje zauzeti, zbog čega je oprez neophodan a poštovanje mjera obavezno – rekao je on.

Doktor Janković kaže da je neophodno da se nose maske i drži distanca, a da je opsežna vakcinacija ključna kako bi početkom ljeta mogli da govorimo i o drugim temama a da kovid ostavimo po strani.

– Bilo kakvo popuštanje mjera znači povećanje broja zaraženih, hospitalizovanih i, nažalost, preminulih. U narednim nedjeljama ne očekujem nikakav značajniji pad broja zaraženih i bilo kakvo popuštanje mjera ne bi smjela uopšte da bude tema – izričit je zamjenik generalnog direktora KC Niš prof. dr Radmilo Janković.

Srpskainfo