LAKTAŠI, 03. juna – Kada se selektuju umjetnička ostvarenja uvijek je presudan kvalitet, a ocjena kvaliteta ne smije da bude isključivo subjektivne prirode, iako se ona u potpunosti ne može odstraniti, već mora da se zasniva na opšte prihvaćenim i utvrđenim vrijednostima koji važe za tu vrstu umjetnosti.

Konkurs-e1554203332504

Ovo su riječi selektora „14. Internacionalnog festivala amaterskog teatra“ u Laktašima, Luke Kecmana , doktora nauka o dramskim umjetnostima iz oblasti teatrologije, profesora na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Prorektora Univerziteta.

Kako on kaže, dužnost selektora je da odabere predstave koje u sebi sadrže izuzetne pojedinačne vrijednosti koje će žiri moći da ocjenjuje. Dakle, da se izdvaja režija, gluma, scenografija, muzika i slično.

– Kada se ovo sabere, dobijete ovogodišnji izbor predstava. Bilo je ukupno 12 prijava. Svaka predstava je imala svoje specifičnosti i kvalitet više. Bilo je pristojnih dilema kod pojedinih ostvarenja i nijanse su odlučivale – objasnio je Kecman.

Daske

Foto: Probol studioJavna ustanova „Centar za kulturu i obrazovanje“ Laktaši ove godine organizuje Četrnaesti internacionalni festival amaterskog teatra – Laktaši 2019, koji će se održati u Laktašima od 27. do 30. juna.

Svečano otvaranje festivala biće upriličeno u četvrtak, 27. juna u 20 časova, premijerom predstave “Čekaonica za bolje sutra”, po motivima „Čekaonice“ Marine Vujčić, u režiji Ognjena Todorovića, a u izvedbi dramskog studija „Daske“ Laktaši.

Pored domaćina, u takmičarskom dijelu programa, na festivalu učestvuje još šest pozorišnih grupa i to iz: Trebinja, Novog Sada, Gornjeg Milanovca, Beograda, Boljevaca i Zagreba.

U pratećem dijelu programa nastupiće gosti iz Ugljevika i premijerno mala grupa Dramskog studija „Daske“ sa predstavom “Ekskurzija“.

 

Festival je takmičarskog karaktera i svake festivalske večeri, nakon odigranih predstava, biće održan okrugli sto kojeg će voditi Milan Dimić, glumac.

 

– Lijepa je vest bilo čuti da sam dio velikog Amaterskog festivala u Laktašima. Kod njih sam igrao monodramu i mogu samo da pohvalim ljude koji su bili izuzetni domaćini. Veoma se radujem učešću, a sva ta priča oko mladih talentovanih ljudi željnih glume puno me inspiriše i daje vjetar u leđa. Nadam se i njima – rekao je Dimić.

Stručni žiri čine: Radenka Ševa, glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske, Đurđa Vukašinović, glumica Dječijeg pozorišta Republike Srpske i osnivač Muzičkog teatra „Mačak“ Banjaluka i Siniša Tešanović, dramaturg.

– Očekujem dobar festival. Predstave su vrlo ozbiljne i mislim da će publika uživati jednako i u dramama i u komedijama. Posebno ističem glumačka ostvarenja, gdje očekujem najveću gužvu za nagrade – dodao je selektor Festivala.

Predstava kojom će se predstaviti domaćini, Dramski studio „Daske“ iz Laktaša, bavi se pitanjem prolaznosti života, straha i iščekivanja najgoreg. Koliko zapravo poznajemo ljude oko nas, one s kojima dijelimo postelju ili one koje svakodnevno vidimo na televiziji? Šta nam je zajedničko? Živimo li život ili nešto neprestano čekamo? Šta se dešava kada ono nešto “dođe”? Da li obećava sreću?  “Čekaonica” će nas naučiti do ono naizgled lijepo umije da otruje, a ono otrovno da pomogne. Život je put, put je sudbina, sudbina je ništa, ništa je najopasnije od svega.

Pokrovitelji festivala su Opština Laktaši i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Osnovci dio velikog festivala

Dramskoj Amaterskoj grupi Entuzijasta „Daske“ iz Laktaša, koja je počela sa radom 2003. godine, u oktobru prošle godine priključili su se osnovci koji su prošavši audiciju postali članovi amaterskog pozorišta. Nakon 15 godina postojanja dramskog studija „Daske“ i uvođenja dramske sekcije u vrtić i osnovne škole u Laktašima i Aleksandrovcu, javila se potreba, a i veliki broj djece koja su bila zainteresovana za pohađanje škole glume. Kao važna pokazala se i potreba da sredina prepozna kreativnost kod djece, njihove afinitete i sklonosti, te omogući njihovo potpuno ispoljavanje. Upravo zbog toga u oktobru 2018. godine oformljena je dječija amaterska grupa „Daske“ Laktaši u cilju promovisanja kulture i kulturnog sadržaja za mlade na područiju Opštine i šire.

 

Srpskainfo