LAKTAŠI, 11. septembra – Učestali slučajevi pogibija ili teških povreda na radu, kašnjenje plata, rad na crno i drugi problemi protiv kojih se sami ne mogu izboriti, podstakli su zaposlene u lijevčanskim opštinama na bolje sindikalno organizovanje.

Bolji-status-radnika-u-industriji-foto-Milan-Pilipovic

To tvrde u Povjereništvu Saveza sindikata RS za opštine Gradiška, Laktaši i Srbac, gdje je ljetos došlo do povećanja broja članova, intenzivnog osposobljavanja sindikalnog rukovodstva u preduzećima i potpisivanja kolektivnih ugovora sa poslodavcima.

-Pored radnika u industriji, u proizvodnim i uslužnim djelatnostima, novost je pojačano interesovanje za sidikalno organizovanje, zaposlenih u agencijama za zaštitu imovine, koji takođe, u mnogim slučajevima nisu adekvatno zaštićeni. Njihov primarni zadatak je da osujete ili odvrate napade na imovinu, posebno javnih i finansijskih institucija a ni oni, njihovi životi, nisu zaštićeni u pravnom smislu – navode i SS RS.

Zakon o radu je manjkav i loš, tvrdi Boško Grgić, povjerenik za navedeno područje, te Sindikat ima mnogo posla, posebno na planu zaštite na radnom mjestu.

 

-Uslovi rada i zaštita na radu su veoma važni. Poslodavci moraju radnicima stvoriti uslove da bezbjedno izvršavaju obaveze, pogotovo u građevinarstvu, poljoprivredi, šumarstvu, drvopreradi. Naravno, ništa manja obaveza nije na inspekciji i drugim institucijama zaduženim za kontrolu i nadzor – smatra Boško Grgić navodeći, kao pozitivan primjer, preduzeće „Metal“, gdje su višemjesečne aktivnosti sindikata i poslodavaca krunisane obostarno prihvaljivim kolektivnim ugovorima.

Novi većinski vlasnik „Metala“ iz Gradiške, italijanska kompanija „Fero-Metal“, koja je zvanično preuzela ovo preduzeće prvog  septembarskog radnog dana, odmah na startu otvorila je poslovne karte. Leonardo Zalatev, predstavnik većinskog vlasnika rekao je na sastanku sa sindikatom da počinje trogodišnje prestruktuiranje fabrike. Već od naredne godine slijede investicije u proizvodnji i proširenje proizvodnog asortimana.

-„Metal“ će uskoro postati autonomno preduzeće, a njegovi radnici ponosni na fabriku u kojoj rade. Svjesni smo da to ne možemo postići sa nezadovoljnim radnicima – rekao je Zalatev.

 

Tane Peulić, predsjednik Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva RS kaže da je u „Metalu“ ima korektne pregovarače, te da su za efikasno dogovorili mnoge pojedinosti koje će dugoročno poboljšati status radnika, što je potvrdio i Ognjen Ristić, predsjednik Sindikata u „Metalu“.

 

-Dogovorili smo preciznu dinamiku isplate plata i uplate doprinosa, isplatu regresa radnicima, te početak pregovora o povećanju plate. Dragocjeno je što smo u fabrici potpisali kolektivni ugovor koji se primenjuje – rekao je Peulić.

Time je 150 metalaca odahnulo. Prema najavama novoga vlasnika „Metal“ će uskoro povećavati  i obim proizvodnje i broj zaposlenih.

-Jedini način da se postojeći radnici zadrže a novi zaposle u fabriku je značajnije povećanje plata i ostalih primanja. Radnici očekuju poboljšanje i u oblasti uslova rada, što je takođe od presudnog značaja za veću i stabilniju proizvodnju – smatraju u Metalovoj sindikalnoj organizaciji.

Osim metalaca, kažu u Povjereništvu SS RS, evidentno je omasovljenje članstva i u drvoprerađivačkoj, tekstilnoj, prehrambenoj te drugim sektorima industrijske proizvodnje.

Pozitivni primjeri promjene odnosa prema radnicima, stvaranja boljih uslova rada, povećanja plata, sporazuma sa poslodavcima evidenta su i u preduzećima „Jelšingrad“ i „Mehanizmi B“. Branislav Banjac, direktor „Jelšingrada“ u Sindikatu je prepoznao saveznika na stvaranju uslova po mjeri radnika, a krajnji cilj je zaustavljanje trenda odlaska sposobnih majstora u Sloveniju i druge evropske zemlje.

-Namjera nam je da radnike zaustavimo u našim pogonima, da ovdje budu zadovoljni platama, uslovima rada, svojim pravima. Na tom planu Sindikat ima važnu ulogu i mi uspješno sarađujemo – rekao je Banjac.

Akcenat na opštinarima

Poseban akcenat u Povjereništvu Saveza sindikata Republike Srpske za tri lijevčanske opštine stavili su na vraćanje

zaposlenih opštinske uprave u Gradišci u okrilje nastarijeg sindikalnog pokreta RS.

 

Srpskainfo