Rat u Ukrajini “ukinuo” je koronu na neko vrijeme, jer su svjetski mediji usredsredili pažnju u drugom pravcu, ali se pandemija vraća u interesne sfere na velika vrata.

Uzapadnoj Evropi novi talas bukti, a glavni krivac je podvarijanta omikrona BA.2. Već se pojavljuje i novi oblik BA.3. U Francuskoj ima i do 150.000 zaraženih dnevno, što je porast od 42 odsto za samo nedjelju dana.

Broj zaraženih skače i u Velikoj Britaniji, Holandiji, Austriji, Italiji. U Njemačkoj posljednjih dana ima i više od 300.000 inficiranih dnevno. U Aziji je takođe zazvonilo na uzbunu. Hongkong više ne uspijeva da primjeni strategiju “nula kovida”, bilježeno je u posljednje vrijeme i više od 200 mrtvih dnevno. U Šangaju je, od juče, ponovo uveden karantin po sektorima.

Ističe se da je BA.2 30 odsto zarazniji od prethodne varijante, ali nema pouzdanih podataka da bi mogao da bude i opasniji.

Većina zapadnoevropskih zemalja je potpuno ukinula mjere. U Francuskoj je, uz stavljanje van snage vakcinalne propusnice, od sredine marta ukinuto i nošenje maske u zatvorenom prostoru, i pored upozorenja struke da bi to moglo da dovede do naglog porasta broja novooboljelih. Svjetska zdravstvena organizacija je kritikovala zemlje koje su se prevremeno opustile.

Francuske vlasti su se oslanjale na procjene instituta “Paster” da bi taj porast mogao da traje samo do kraja ovog mjeseca, kada se očekivalo ponovno značajno smanjivanje, ali to nije slučaj. Korona je tako još jednom pokazala svoju nepredvidivu ćud.

Austrija je prva zapadnoevropska zemlja koja je povukla kočnicu i ponovo vratila maske tipa FFP2 u zatvorene prostore. Vakcinalna propusnica je takođe obavezna u ovoj zemlji. Maske su obavezne u zatvorenim prostorima i u Italiji, Španiji, Portugaliji, Grčkoj, Poljskoj, Hrvatskoj.

SRNA