PATRIJARH srpski Porfirije primio je danas u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu ruske kosmonaute Sergeja Kud-Sverčkova i Anastasiju Stepanovu.

Patrijarh Porfirije je gostima preneo lični utisak da u organizaciji i načinu života kosmonauta u Međunarodnoj svemirskoj stanici prepoznaje i elemente monaškog života.

– U duhovnom životu primećujemo kako čovek, što je udaljeniji od ljudi i sveta, to sve više oseća ljubav prema drugima i uviđa koliko mu je drugi potreban. Tako da otkrivanjem i spoznajom svemira sigurno postajemo sve bliži jedni drugima – rekao je patrijarh.

Kosmonaut Sergej Kud-Sverčkov je rukovodeći se ličnim iskustvom potvrdio ovu misao Porfirija, ističući kako čovek čak i kada je tako daleko od zemlje i ljudi, oseća jaku i neraskidivu vezu sa njima, prenela je Informativna služba SPC.

On je otkrio da je tokom boravka kosmonauta u svemirskoj stanici, osim dobrog zdravlja, znanja i veština, preko je potrebna i velika duhovna snaga kako bi se uspešno ispunili zadati ciljevi.

Patrijarh Porfirije je na tu temu spomenuo da se na neki način može napraviti paralela između monaškog života u manastiru i boravka kosmonauta u svemirskoj stanici.

– Kao što su monasi u manastiru izdvojeni od sveta upućeni jedni na druge, tako je sličan slučaj sa kosmonautima koji duži vremenski period žive i rade u jednom ograničenom prostoru, u kome mogu da sačuvaju mir i harmoniju u odnosima zahvaljujući molitvenom tihovanju – rekao je Porfirije.

Kud-Sverčkov je kazao da kosmonauti upravo tokom boravka u svemirskoj stanici spoznaju dublji značaj i vrednost zajedništva.

Novosti.rs