Ni ove godine roditeljima nije nedostajalo inspiracije kod biranja imena za svoje mališane, tako da nije ni manjkalo lijepih, a i neobičnih imena u matičnim knjigama.

Kako su naveli iz Gradske uprave za “Nezavisne”, ove godine u matičnu knjigu rođenih upisano je 3.099 beba, od kojih je najviše djevojčica dobilo ime Ana i Katarina, a imena popularna za dječake su bila Lazar i Viktor.

Dodali su da su popularna imena među djevojčicama Jovana, Mia, Tara, kao i Milica i Mila.

“Najčešće upisana muška imena ove godine su bila Jovan i Pavle, a prošle godine popularna muška imena su bila Marko, Miloš, Uroš i Vasilije”, kazali su iz Gradske uprave.

Dodali su da i ove godine roditeljima ne manjka inspiracije s upisanim imenima kao što su Nektarije za dječaka i Sofka za djevojčicu.

“Nesvakidašnja imena su bila i Inda, Lola, Maša, Teona, kao i neobično Lazarela, a unikatna muška imena upisana ove godine su Artem, Jakov i Tadija”, kazali su iz Gradske uprave.

Ističu i veoma neobično i rijetko muško ime Tolimir, a žensko Taisa.

“Neobična imena upisana ove godine bila su i žensko Petra Lukijana, kao i Lea i Laura”, kazali su iz Gradske uprave.

Kako su naveli iz Gradske uprave, u proteklih nekoliko godina primjetan je izostanak nekih nekad popularnih imena, kao što su Goran, Ljubiša i Zoran.

“Imena djece koja se manje viđaju u matičnim knjigama posljednje dvije godine su i Vesna i Dijana”, kazali su iz nadležnog odjeljenja.

Podsjećaju da su prošle godine upisane 3.302 bebe, te da su tada popularna imena bila Stefan, Lazar i Andrej, a za djevojčice Lana, Sofija i Katja”, kazali su iz Gradske uprave.

Tanja V., majka dvogodišnje djevojčice, kazala je da je zajedno sa suprugom izabrala ime za kćerku Ana.

“Htjeli smo da nam dijete ima moderno i kratko ime, pa je Ana bio savršen izbor, jer je to ime prepoznatljivo svuda”, rekla je ova majka.

Jovan K., budući otac, kaže da još nije odlučio o imenu svog sina.

“I dalje sam neodlučan, sviđaju mi se imena Vuk i Lav, a lijepo mi je i Filip”, rekao je Jovan K.

Nezavisne