LAKTAŠI.28.decembra-  Predstavnici predškolskih ustanova u RS tvrde da je Nacrt pravilnika o standardima i normativima za ovu oblast neprimjenljiv, a najveće zamjerke imaju na smanjenje broja djece u vrtićkim grupama te ograničen broj obdaništa u okviru jedne uprave.

Slikovni rezultat za kindergarten

Radnom verzijom pravilnika definisano je da je optimalni kapacitet vrtića od 75 do 100 djece, a da ustanova može imati maksimalno deset organizacionih jedinica.

Predstavnici vrtića smatraju da je nacrt ovog pravilnika loš, te od nadležnih zahtijevaju da zajedno rade na izradi novog. Naglašavaju da bi smanjenjem vrtićkih grupa na stotine mališana moglo biti ispisano iz obdaništa uprkos tome što su i sada liste čekanja predugačke.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS poručuju da takav način organizacije rada ima pedagošku opravdanost, u smislu lakšeg formiranja socijalne grupe djece. Tako će, kažu, mališani lakše doživjeti vrtić kao prijatno mjesto za boravak.

Direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka, u okviru kojeg rade 22 vrtića, Jelena Kurtinović istakla je da prijedlog nadležnih da u okviru jedne ustanove može biti najviše deset vrtića neprihvatljiv, u čemu se slaže i Gradska uprava.

– To znači da bi Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Banjaluci mogao biti podijeljen na tri ustanove. I umjesto da se ide na uštede, Gradska uprava bi bila dužna obezbijediti tri budžeta samo za vrtiće, koji bi umjesto jednog, imali tri direktora i veći broj drugih radnika – rekla je Kurtinovićeva.

Ona je naglasila da je, osim cijepanja centra na tri ustanove, manjkavost nacrta i to da bude smanjen broj grupa, uprkos činjenici da mnogo djece čeka na mjesto u vrtićima.

– Pojedini vrtići u Srpskoj imaju po 16 grupa, a prijedlog nadležnih jeste da taj broj bude smanjen na šest ili sedam. To je neizvodivo – istakla je Kurtinovićeva.

Dodala je da je apsurdno da u vešeraju bude povećan broj radnika, a smanjen broj zaposlenih u kuhinjama, s obzirom na to da je u primjeni novi pravilnik o ishrani.

Direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Laktaši Miljka Marić kaže da bi na osnovu radne verzije novog pravilnika iz dva vrtića trebalo da ispišu oko 90 djece, a na osnovu kvadrature zaposle još pet spremača, što je, kako kaže, nepotrebno.

Mišljenje s njima dijele i vlasnici privatnih vrtića, kojima je najviše zasmetalo to što radnom verzijom ovog pravilnika nisu obuhvaćene nenamjenske prostorije prilagođene za boravak djece, nego samo namjenski izgrađeni objekti. Kao razlog u Udruženju privatnih vrtića RS navode to što je većina njih u iznajmljenim prostorima.

– U tom slučaju veliki broj vrtića bi mogao staviti ključ u bravu – rekao je predsjednik Sanjin Buzadžija.

To su samo neke od primjedbi predstavnika predškolskih ustanova iz RS na radnu verziju pravilnika kojim se definišu tehnički i organizacioni uslovi koje treba da ispune.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS ističu da je u toku razmatranje svih pristiglih primjedbi i sugestija na radnu verziju pravilnika. Objasnili su da je stav komisije da se prijedlozi koji se odnose na građenje objekata primjenjuju samo na one koje tek počinju graditi, a ne na ustanove koje su izgrađene po ranije važećim propisima i kojima je izdato odobrenje za rad. S druge strane, predstavnici vrtića smatraju da je to samo izgovor, ističući da se njihove buduće kolege neće složiti da za njih važe različiti aršini.

Kontrole

Udruženje privatnih predškolskih ustanova RS od Ministarstva prosvjete i kulture zatražiće da stane u kraj vrtićima koji nemaju dozvolu za rad, a kojih je, kako kažu, mnogo u RS, kao i “bebisiterkama”.

– Samo u Banjaluci ima više “vrtića” u kojima svakodnevno boravi po oko 50 djece, a nemaju dozvolu za rad. Što se tiče “bebisiterki”, određene osobe su sebi dali za pravo da u kući ili stanu čuva po petoro djece – rekao je predsjednik Sanjin Buzadžija.

(Glas)