LAKTAŠI, 14. jula – Penzije Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja RS prima 37 osoba koje imaju više od 100 godina, od kojih 30 ima prebivalište u RS, dva penzionera žive u Srbiji, dva u Federaciji BiH i jedan u Hrvatskoj.

Potvrdili su ovo u Fondu PIO RS, iz kojeg su istakli da je u pogledu polne strukture najstarijih korisnika, što se tiče godina života, znatno više žena – 25, dok je muškaraca koji imaju životni vijek duži od 100 godina 12.

“Najstariji korisnik prava na penziju u pogledu godina života ima 108 godina. Riječ je o korisnici prava na porodičnu penziju rođenoj davne 1912. godine, čije je prebivalište u Vojvodini, u Srbiji. Ona porodičnu penziju prima 44 godine, još od 1976. godine. Najstariju korisnicu po godinama života slijedi 104-godišnji korisnik invalidske penzije, takođe nastanjen u Vojvodini. Rođen je 1916. godine, a penziju prima više od pola vijeka, pune 53 godine”, rekli su u Fondu PIO RS.

Poslije ova dva korisnika, sa godinom rođenja 1917. slijede po jedan korisnik sa područja Banjaluke i Istočnog Sarajeva, potom pet korisnika koji su rođeni 1918. godine.

U Fondu PIO kažu za “Nezavisne” da najstariji korisnik prema godinama života nije istovremeno i korisnik sa najdužim periodom korištenja prava na penziju.

“Sa 67 godina uživanja penzije, po tom elementu, prvi je korisnik sa područja Prijedora rođen 1939. godine, a pravo na porodičnu penziju ostvario je daleke 1953. godine. Po dužini perioda korištenja prava na penziju, sa 66 godina, slijede jedna korisnica sa prebivalištem u Federaciji BiH i druga sa područja Prijedora”, kažu u Fondu PIO RS.

Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS, kaže da oko 70 odsto penzionera živi u siromaštvu te da ne mogu sebi da priušte ni dobru ishranu, higijenu, adekvatnu zdravstvenu zaštitu niti bilo šta drugo.

“Jedan broj penzionera ima dovoljno primanja da može da živi od njih, da sebi priušti i zdravstvene, kulturne i druge potrebe. Međutim, ima veći broj onih koji ne mogu sebi da priušte ni za ishranu, a kamoli neke veće životne potrebe”, rekao je Rakulj.

Kada je riječ o dužini dobijanja penzije, Rakulj je pojasnio da postoje penzioneri i u RS koji veći dio svog životnog vijeka primaju penziju te da je logično da su to penzioneri koji su penziju stekli zbog invalidnosti ili je riječ o porodičnim penzijama.

“Uglavnom je tu riječ o penzionerima koji su stekli invalidske penzije. Jasno je da penziju najduže uživaju oni koji su u invalidskoj penziji, pa onda oni u porodičnoj, a najkraće u penziji uživaju starosni penzioneri, odnosno oni koji su svoje penzije zaradili tokom svog radnog vijeka”, pojasnio je Rakulj.

Nezavisne