Počela je isplata julskih penzija za korisnike Fonda PIO Republike Srpske koje su vanredno povećane za dva odsto. To je drugo povećanje penzije u ovoj godini, pored redovnog godišnjeg usklađivanja, odnosno povećanja penzija za 2,17 odsto. Prosječna penzija u Republici Srpskoj iznosi 382 KM.
penzija

Penzije su vanredno povećane za dodatnih dva odsto na osnovu odluke Vlade Srpske radi unapređenja standarda penzionera, a za isplatu povećanja penzija izdvojeno je dodatnih 1,7 miliona KM.

– To je jedna zakonska mogućnost koju je Vlada implementirala, odnosno Narodna skupština je usvojila izmjene i dopune Zakona u avgustu 2014. godine koja je omogućila da Vlada u svakom trenutku posegne za vanrednim povećanjem penzija ukoliko se steknu i obezbijede realni izvori finansiranja – rekao je Mladen Milić, direktor Fonda PIO Republike Srpske.

Redovno se penzije na početku svake godine usklađuju na osnovu rasta prosječne plate i troškova života, što je u januaru ove godine značilo povećanje penzije od 2,17 odsto.

– Kad se god u budžetu nađe prostora za povećanje, mi ćemo ga realizovati. Imamo i redovno usklađivanje penzija koje se dešava svake nove godine za sljedeću godinu. Očekujem da će to novo novogodišnje uvećanje penzija biti znatno veće nego što je bilo u protekloj godini, čak očekujem neki procenat i preko 3,5 odsto – istakao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Tokom posljednjih sedam godina u deset usklađivanja, penzije su povećane za 25 procenata.

Mnogobrojni anketirani penzioneri istakli su zadovoljstvo redovnošću isplate, ali naglasili zabrinutost uglavnom malim penzijama koje često ne mogu da prate poskupljenje troškova života.

penzija

U prvih sedam mjeseci ove godine prihodi od doprinosa iznosili su 505 miliona KM i veći su za 6,5 odsto nego prošle godine. Iz ovih prihoda prikupljeno je 82 odsto novca potrebnog za isplatu, dok je preostalih 18 odsto obezbijeđeno iz budžeta Republike Srpske.

 

RTRS