LAКTAŠI, 9. JULA – Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da opština Laktaši decenijama otvorena za privredne aktivnosti, te izrazio zadovoljstvo što i dalje ima velike planove za razvoj.

Petričević je rekao da ga je načelnik Laktaša Miroslav Bojić na sastanku upoznao sa planovima koje ima za naredni period, naročito kada je riječ o otvaranju poslovnih zona.

“To će svakako uticati na razvoj lokalne privrede, a poznato je i da je opština Laktaši decenijama otvorena za privredne aktivnosti i podstiče svaki vid preduzetništva”, rekao je Srni Petričević.

On je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da posjeti Fabriku “MAHLE električni pogoni Bosna”, koja je dobar primjer investitora koji su prepoznali Republiku Srpsku kao poželjno i sigurno mjesto za njihova ulaganja.

“Očekujemo da i drugi investitori dođu ovdje i ulažu u otvaranje velikih i modernih pogona, gdje mogu da proizvode zahtjevne uređaje i opremu koja se isporučuje na inostrano tržište, za poznate kupce i brendove”, rekao je Petričević.

On je napomenuo da je ovo preduzeće jedna od kompanija iz resorne nadležnosti koja je i ranije bila korisnik podsticaja za direktna ulaganja, te da to znači da ima namjeru da investira u nove tehnologije, te uvodi nove proizvode i tako nastavi svoje poslovanje u Srpskoj.

“S obzirom na to da ova kompanija posluje u oblasti auto, elektro i mašinske industrije, ohrabrujući su podaci da je prerađivačka industrija zabilježila rast od 16,3 odsto za prvih pet mjeseci ove godine, a najviše je rasla upravo proizvodnja električne opreme, gotovih metalnih proizvoda, elektronskih proizvoda”, rekao je Petričević.

Načelnik Laktaša Miroslav Bojić istakao je da je privreda Laktaša jedna od najrazvijenijih u Republici Srpskoj, te da je veliki broj poslovnih subjekata, koji broji njih više od 1.350, doprinio ekonomskom razvoju opštine i niskoj stopi nezaposlenosti.

“Imamo veliku privrednu aktivnost i povoljan privredni ambijent, po kojim su Laktaši uvijek bili prepoznatljivi. Trudimo se da kao administracija budemo na usluzi lokalnim poljoprivrednicima”, rekao je Bojić.

On je izrazio zadovoljstvo što je Petričević imao priliku da se upozna sa radom i planovima za naredni period multinacionalne kompanije “MAHLE električni pogoni Bosna”, ali i domaće kompanije “Bravarija pile” iz Trna.

Bojić je naveo da je “MAHLE električni pogoni Bosna” jedna od najkvalitetnijih i najuspješnijih kompanija u Laktašima, koja zapošljava više od 400 radnika, te ima desetine milijardi КM prometa na godišnjem nivou.

“Rukovodstvo ove kompanije ima dugoročne planove za razvoj i uvođenje novih tehnologija, te je danas iskazana podrška za dalji rad”, rekao je Bojić.

Prema njegovim riječima, rukovodstvo kompanije “Bravarija pile” takođe ima velike planove za budućnost, a skoro su investirali i u solarne panele na kompletnim objektima.