LAKTAŠI, 10. avgusta – Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske objavilo je javni poziv za dodjelu podsticaja za mala i srednja preduzeća. Poziv je otvoren za dodjelu podsticaja za podršku jačanju, razvoju, promociji i dinamičnijem rastu ovih privrednih subjekata.


Resorni ministar posjetio je jedno od uspješnih, izvozno orjentisanih preduzeća u Laktašima.

Preduzeće Vendom iz Laktaša 99 odsto svojih proizvoda izvozi na inostrano tržište. Primarni izvozni proizvod su podzemni i nadzemni sistemi za odlaganje otpada i vozila za pražnjenje.

Ovaj sistem izrade kontejnera radi se po švajcarskim licencama i savremenom tehnologijom.

– Imamo dobru saradnju sa ministarstvom i Vladom Srpske kroz različite projekte koje smo radili, sve značajnije investice koje smo imali, za osnovna sredstva za proizvodnju, mašine i osavremenjavanje naše proizvodnje, imali smo podršku Vlade – izjavila je vlasnica preduzeća Vendom Sandra Đukanović.

Resorni ministar kaže da je ova kompanija značajna za privredu Srpske i da je važno podržati je sa ciljem proširenja proizvodnje i izvoza.

– Ova kompanija značajno ulaže, širi se, kako na domaćem tako i na inostranom tržištu. Veoma je značajna sa aspekta izvoza, kao jedna od bitnih elemenata prerađivačke industrije Srpske – rekao je ministar privrede i preduzetništva Srpske Vjekoslav Petričević.

– Ono što nam je još cilj jeste proširenje, ne samo na opštini Laktaši, već širimo i na druge opštine. Posebno ćemo obratiti pažnju na nerazvijene opštine u Srpskoj – istakla je Đukanovićeva.

Vendom trenutno zapošljava 170 radnika, a otvaranje novih pogona biće i prilika za nova radna mjesta.

Zahvaljujući ovom i sličnim preduzećima, navode u gradskoj upravi, Laktaši su prema privrednim aktivnostima treća lokalna zajednica u Srpskoj, poslije Banjaluke i Bijeljine.

– Sigurno da su jedan od najboljih primjera, ne samo kako se radi na teritoriji ovdje, grada Laktaši, već i Srpske – poručio je gradonačelnik laktaša Miroslav Bojić.

Ministarstvo privrede i preduzetništva danas je otvorilo javni poziv za dodjelu podsticaja za mala i srednja preduzeća.

Budžet sa kojim raspolažu je veći od milion maraka, a konkurs je otvoren do 25. avgusta.