LAKTAŠI, 23. januara – Vozač kojeg je policijska patrola zatekla bez svesti za volanom zaustavljenog automobila marke Tesla na jednom mostu u San Francisku, pokušao je da svoju alkoholisanost opravda time da je vozilo bilo u autopilot modu.

Screenshot/YouTube (ilustracija)
Screenshot/YouTube (ilustracija)

Iako se mnogi vozači protive uvođenju samovozećih automobila u saobraćaj, vozila sa autopilotom mogla bi u budućnosti da pomognu onima koji su popili koju čašicu više da se bezbedno odvezu kući.

I mada neki serijski modeli već imaju ugrađenu tehnologiju delimičnog autopilota, još smo daleko od trenutka kada će biti moguća potpuno autonomna vožnja.

Jedan pijani vozač Tesle iz Kalifornije, čiji automobil ima funkciju autopilota, pokušao je da ubedi policajca da nije on lično upravljao vozilom, već da je vozilo bilo u autopilot modu.

Njega je u ranim jutarnjim satima policijska patrola zatekla bez svesti za volanom automobila koji je bio zaustavljen nasred mosta Bej bridž koji spaja San Francisko i Ouklend. Kada su ga probudili i shvatili da je u alkoholisanom stanju, branio se time da je ga je automobil sam vozio.

Možda bi ga ovakav izgovor i spasao kazne u budućnosti, ali s obzirom da živimo u 2018, policiji nije preostalo ništa drugo nego da ga privede u stanicu, gde je utvrđeno da je imao dvostruko više alkohola u krvi nego što je dozvoljeno.

B92