BANJA LUKA, 12. oktobra – Suočeni sa nedostatkom kadra na tržištu poslodavci buduće radnike “kaparišu” već u školskim klupama nudeći im prijeko potrebnu praksu, a kako bi učenike dodatno motivisali da po završetku školovanja ostanu u njihovim preduzećima pojedini su odlučili da im tu obuku i plate.

praksa

Svijetli primjer preduzeća koje je odlučilo da plati rad đaka koji dolaze na praksu kod njih je banjalučki “Krajina klas” koji je sklopio ugovore sa 12 učenika Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole iz Banjaluke.

Riječ je o đacima trećih razreda koji se školuju za poslastičare, a koji u pogonima ovog preduzeća rade već dvadesetak dana.

– Sklopili smo ugovor sa školom i pojedinačno sa svakim đakom. Ponudili smo im 22 KM za osam časova rada i na kraju mjeseca vidjećemo koliko su radili i isplatiti im zarađeni novac. Oni koji budu željeli kod nas mogu dobiti posao nakon završetka školovanja, a i raditi preko ljeta u vrijeme godišnjih odmora. To je dobro za firmu jer rezervišemo obučene radnike i dugoročno to je obostrani interes – kaže vlasnik “Krajina klasa” Saša Trivić.

Dodaje da im je plaćanje prakse omogućio novi Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju RS, kao i nova zakonska rješenja kojima se Srpska odrekla poreza.

– Ranije nije bilo moguće plaćati praksu, ali novim zakonskim rješenjima to je promijenjeno. Država je definisala nižu stopu oporezivanja i omogućila nam da đake plaćamo gotovo kao prave radnike. Cijena rada je stvar dogovora poslodavca, škole i učenika – rekao je Trivić i dodao da će đaci biti tri dana na praksi, a dva dana na nastavi, kako je i propisano Zakonom o srednjem obrazovanju.

Direktor Ugostiteljske škole Boris Spasojević ističe da je plaćena praksa i sigurno zaposlenje jedan od načina da se zaustavi odlazak mladih iz zemlje.

– Poslodavcu je u interesu da dobije dobro obučene radnike nakon završetka škole, a učenicima da mogu računati na siguran posao, stoga je plaćena praksa dobro rješenje i u tom lancu svi su zadovoljni – rekao je Spasojević.

Dodao je da ugovor o plaćenoj praksi škola za sada ima samo sa “Krajina klasom”.

– Naši đaci obavljaju praksu u raznim ugostiteljskim objektima i poslodavci im daju topli obrok i novčano ih nagrađuju, ali to nije ozvaničeno ugovorom o plaćenoj praksi. Smatram da će to u bliskoj budućnosti biti promijenjeno i da će plaćanje učenika postati svakodnevica  – rekao je Spasojević.

Đaci banjalučke Škole učenika u privredi još nemaju plaćenu praksu, ali poslodavci na čijim postrojenjima se obučavaju nađu način da ih nagrade.

– Naši učenici dobijaju topli obrok i imaju osiguranje za zaštitu na radu, a đake viših razreda koji već znaju da rade poslodavci novčano nagrade. Oni koji praksu obavljaju u fabrici obuće “Bema” imaju obezbijeđen prevoz i knjige, ali niko nema plaćenu praksu – rekao je direktor ove škole Dragoljub Vuković.

Direktor Građevinske škole u Banjaluci Ljuban Bajić kaže da poslodavci rado primaju njihove đake na praksu, ali da se za sada niko od njih nije odlučio da đacima ponudi ugovor o  plaćenoj obuci.

–  Građevinske firme kod kojih se djeca obučavaju na poslovima zidara i armirača obezbjeđuju im topli obrok, a  ponekad i nagradu. Koliko je to novca ne znamo jer to nije precizirano ugovorom i to je samo dobra volja vlasnika firmi. Kada se uvede ferijalna praksa vjerujem da će plaćena obuka biti mnogo češća – rekao je Bajić i istakao da su kamenorezačke radnje spremne da plate učenicima praksu, ali da ove godine nisu uspjeli da formiraju odjeljenje.

Pravilnik

Plaćenu praksu srednjoškolaca definisaće Pravilnik o načinu obrazovanja učenika kod poslodavaca čije je donošenje, kako kažu u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, predviđeno Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

– Izrada pravilnika je u toku – rekli su u ministarstvu.

 

Glas Srpske

Novum
Novum
Novum
Novum