Prema Planu vakcinacije protiv COVID 19 u Republici Srpskoj, koji je izradio Institut za javno zdravstvo RS, prve vakcine primiće korisnici i zaposleni u domovima za smještaj starijih lica i zdravstveni radnici.

PLAN IMUNIZACIJE U SRPSKOJ Prosvjetari i policija u trećoj fazi vakcinacije
FOTO: STEPHEN BRASHEAR/EPA

Prioritet među zadravstvenim radnicima imaju oni koji liječe pacijente oboljele od COVID 19 i zaposleni u mikrobiološkim laboratorijama za dijagnostiku virusa korona.

Precizirali su to iz Ministarstva zdravlja RS, dodajući da će nakon ovih grupa, biti vakcinisane osobe starije od 65 godina i osobe sa hroničnim oboljenjima. U narednim fazama biće obuhvaćene i druge kategorije stanovništva koje su pod povećanim rizikom od infekcije virusom korona: prosvjetni radnici, vaspitači u predškolskim ustanovama, policija, civilna zaštita, vatrogasci, inspektori i drugi.

Napominju da će vakcinacija protiv virusa korona biti dobrovoljna.

– U vremenu pandemije koja je dovela do ogromnih posljedica na zdravlje i živote ljudi i koja je uticala na sve sfere funkcionisanja društva, očekuje se da vakcinacija, kao najefikasnije sredstvo za zaštitu zdravlja od COVID-19, bude prihvaćena od strane stanovništva. Naročito je bitno da bude prihvaćena od onih koji su najviše izloženi, kao što su zdravstveni radnici, onih koji su najviše ugroženi ovom bolešću (starije osobe, osobe koje imaju hronične bolesti) i onih koji, po prirodi posla, mogu da prenesu infekciju na najosjetljivije osobe: zaposleni u staračkim domovima, zdravstveni radnici itd – kažu iz Ministarstva. U suprotnom, dodaju, ogroman trud i ulaganja u naučnoj zajednici koji su ostvareni u prethodnoj godini, kako bi vakcina bila dostupna, neće biti iskorišteni.

Građani će podnositi zahtjev za vakcinaciju, a nakon vakcinacije protiv virusa korona dobiće potvrdu o vakcinaciji.

Vakcina će za građane biti besplatna.

– Distribucija i čuvanje svih vakcina protiv COVID 19, u prvim isporukama, pa i onih koje se čuvaju na -80º stepeni, će se raditi tako da se iskoristi postojeći sistem (centralno skladište u Institutu za javno zdravstvo RS, distribucija preko Regionalnih centara Instituta). Кako vakcina koja se čuva na -80 stepeni Celzijusa može da bude stabilna nakon odmrzavanja pet dana (na temperaturi frižidera), biće dovoljni kapaciteti za čuvanje ovih vakcina na -80 stepeni Celzijusa samo na nivou Instituta i regionalnih centara. UNICEF, kancelarija za BiH, pruža pomoć Institutu u obezbjeđivanju novih kapaciteta za hladni lanac- zaključili su iz ministarstva zdravlja RS, uz napomenu da Institut za javno zdravstvo Republike Srpske ima kapacitete za skladištenje i distribuciju vakcina koje se čuvaju na višim temperaturama.

Srpskainfo