FOČA, 08. januara – U Foči je uz bakljadu i vatromet i ove godine obilježen Dan Republike Srpske. Stanovnici ove opštine su se okupili ispred “Plavog nebodera”, čiji plato od prošle godine nosi naziv Trg 9. januara.
foca

Navijačka grupa “Delije Foča” razvila je danas na “Plavom neboderu”, jednoj od najvećih fočanskih zgrada, veliku platnenu ikonu Svetog arhiđakona Stefana i srpsku trobojku.

 

Navijači Crvene zvezde su ovu ikonu dugu oko 30 metara, a široku 12, izradili prije tri godine, kada su prvi put na ovakav način obilježili krsnu slavu i rođendan Srpske.

Fočaci su ujedno i iskoristili priliku da se sjete junaka Dragana Gagovića koji je dao nemjerljiv doprinos stvaranju Republike Srpske, a kome je ujedno na sutrašnji dan godišnjica od kad su ga ubili pripadnici SFOR-a.

 

Thumbnail

 

Navijači su raširili i dva transparenta, koja su posvetili pokojnom Draganu Gagoviću, koga su tačno prije 20 godina, 9. januara 1999. godine, iz zasjede na putu Ustiprača-Čajniče ubili pripadnici francuskog SFOR-a, dok je kao trener u kombiju vozio mlade karatiste.

Protiv Gagovića, koji je u posljednjem ratu bio šef fočanske policije, Haški tribunal je podigao optužnicu 1996. godine, tereteći ga po komandnoj odgovornosti, ali je ostala tajna zašto je morao biti ubijen, tim prije što je i među Bošnjacima, koji su ga cijenili kao časnog policajca, bilo svjedoka spremnih da svjedoče u njegovu odbranu.