Србац - Ненад Грбић - добровољни давалац крви

Srpčanin Nenad Grbić (71) dobrovoljni je davalac krvi više od pedeset godina, da sada je dragocjenu tečnost darivao 100 puta, a kao nagradu za humanu misiju dobio je plaketu Crvenog krsta.

Prvi put krv je dao sa 17 godina kada je njegovoj majci bila potrebna za liječenje i tada je shvatio koliko je teško doći do jedinice krvi.

– Za mene je veliko kada čovjek čovjeku pomogne. Grijeh bi bilo ne pokušati pomoći čovjeku kome je život ugrožen – rekao je Grbić Srni.

Planira, kaže, da krv daruje sve dok god ga zdravlje bude služilo. Mladim i zdravim ljudima je preporučio da se opredijele za dobrovoljno davanje krvi, jer je humano, a ničemu ne čini štetu.

Grbić se prisjeća i jedne situacije koja je na njega ostavila poseban utisak kada je darivao krv za jednu djevojčicu povrijeđenu u saobraćajnoj nezgodi.

– Pozvali su me iz Službe za transfuziju Gradiška, rekli mi da se dogodila saobraćajna nezgoda i, ako mogu, da dođem da dam krv za djevojčicu koja je u toj nesreći povrijeđena. Bez ikakve dileme sam sjeo u auto i odmah krenuo. Ne znam ko su ti ljudi, ni odakle su, ni kako se prezivaju, ništa od toga, ali ono čega se i sada sjećam je to koliko mi je bilo drago kada sam poslije zvao da pitam kako je dijete, a doktorica mi rekla da je djevojčica preživjela – prisjeća se Grbić.

Ponosan je što je njegova unuka krenula djedovim stopama, pa je pozvao sve građane koji su u mogućnosti da pristupe davanju krvi.

– Neprocjenjivo je i duševno zadovoljstvo kada znamo da smo nekom pomogli ili spasili život. Isto tako, nikad ne znamo kada nama ili nekome iz naše porodice može zatrebati ta vrsta pomoći i zato bi trebalo da damo doprinos da zalihe krvi uvijek budu dovoljne – poručio je Grbić.

Grbiću je plaketu za humanost uručio sekretar Crvenog krsta Srbac Igor Jovičić, koji je naglasio da ovoliki broj učešća u dobrovoljnom davanju krvi predstavlja izuzetan znak humanosti.

SRNA