LAKTAŠI, 19. januara – Srpska pravoslavna parohija laktaška, uz pokroviteljstvo Grada Laktaši, organizuje prvo plivanje za časni krst na Bogojavljenje 19. januara na jezeru u Trnu sa početkom u 13.00 časova.


”Na Bogojavljenje će biti služena sveta liturgija u hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Laktašima, pa pozivamo sve naše parohijane i takmičare da prisustvuju svetoj liturgiji i činu velikog osvećenja vode koji se obavlja samo na ovaj dan. Sveta liturgija počinje u 9.00 časova, izjavio je za ”Glas Laktaša” arhijerejski namjesnik laktaški, protonamjesnik Dragan Topić.

Arhijerejski namjesnik laktaški Dragan Topić 

”Blagodareći Bogu i velikom interesovanju prijavljenih plivača, ove godine ćemo prvi put zaplivati za časni krst na teritoriji našeg Grada. Ovo nam je velika radost i istorijski trenutak za sve nas. Sve je spremno da 33 prijavljena plivača zaplivaju na jezeru u Trnu, koje je u ovom trenutku bilo najpovoljnija lokacija za ovu manifestaciju. Pozivamo naš vjerujući narod da nam se pridruži u ovom istorijskom trenutku za našu parohiju, Grad i sve prijavljene plivače”, izjavio je arhijerejski namjesnik laktaški Dragan Topić.

Pod pokroviteljstvom gradonačelnika Laktaša Miroslava Bojića, pobjedniku će pripasti zlatni dukat, prigodan poklon i zahvalnica parohije laktaške, dok će svim učesnicima biti uručeni prigodni pokloni za uspomenu na ovaj istorijski događaj.

Grad Laktaši, zajedno sa parohijom, će obezbjediti skromno posluženje za sve prisutne vjernike.

”Ovo je prvi put u Laktašima da se povodom velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja organizuje plivanje za časni krst. Parohija laktaška, na čelu sa protonamjesnikom Draganom Topićem je organizator, a Grad Laktaši, kabinet Gradonačelnika je pokrovitelj ovog događaja koji je izazvao veliku zainteresovanost naših sugrađana”, izjavio je za ”Glas Laktaša” gradonačelnik Miroslav Bojić.

Miroslav Bojić 

Prema njegovim riječima, s obzirom na činjenicu da se po prvi put organizuje plivanje za časni krst u Laktašima, prezadovoljan je brojem prijavljenih učesnika.

”Uprkos najavljenim obilnim padavinama i povišenom vodostaju Vrbasa nismo htjeli odustati od organizacije, pa smo, prvenstveno u cilju bezbjednosti za sve učesnike, odlučili da plivanje za časni krst bude organizovano na jezeru u Trnu”, napomenuo je Bojić.

On je istakao kako s ponosom može reći da je prošle godine, prvi put u Laktašima, organizovana i svečana litiju kroz grad, dodajući kako se nada da će ova dva događaja postati tradicionalni.

”Ove godine imamo u planu da obilježimo i 30 godina od osvećenja temelja hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Laktašima. Ovom prilikom još jednom pozivam sve naše sugrađane da nam se u četvrtak pridruže na jezeru u Trnu i da svi zajedno, uz kuvano vino, podržimo naše hrabre učesnike i obilježimo naš veliki praznik uz tradicionalni pozdrav: Bog se javi – Vaistinu se javi”, poručio je gradonačelnik Miroslav Bojić.

Osim Gradske uprave i gradonačelnika Miroslava Bojića, organizaciju plivanja za časni krst podržali su preduzeća ”Budućnost” i ”Komunalac”, Vatrogasno društvo iz Laktaša, Ronilački klub ”Gnjurac”, ”Leburić komerc-Fortuna”, Grafički studio ”Avatar”.