Bogojavljensko plivanje za Časni krst, povodom današnjeg praznika Bogojavljenja, organizovano je širom Republike Srpske.
Foča - plivanje za Časni krst - Foto: RTRS

Foča – plivanje za Časni krstFoto: RTRS

Na Bogojavljenje se pliva 33 metra, što simbolizuje godine Hristovog života, a onome ko je prvi stigao do Časnog krsta uručene su nagrade koje su obezbijedili organizatori.

13.20 – Stefan Đokić /21/ iz Bijeljine prvi je doplivao do Časnog krsta na jezeru Snježnica i za pobjedu je dobio zlatnik.

Đokić je bio prvi od 62 plivača, među kojima je bila i jedna žena.

13.05 – Na Rajskoj Plaži na Drini kod Bratunca 13.put se plivalo za Časni Krst. U konkurenciji 33 momka, najbrži je bio Branimir Tomaš 25.godišnji student poljoprivrede. Njemu je pripalo priznanje i nagrada u vidu časnog krsta i 300 KM.

13.00 – Prvi je do Časnog krsta u Banjaluci doplivao Tomislav Batar. 

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Njemu je ovo drugo plivanje za Časni krst na Bogojavljenje u Banjaluci, a to mu, kako je rekao, predstavlja posebnu čast, posebno što je danas doplivao prvi.

Za Časni krst danas je plivao i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanovuković, koji je rekao da mu je to bila čast jer svaki čovjek “nosi svoj krst bez obzira na godine i poslove koje obavlja”.

On je dodao da mu je ovo treći put da se prijavljuje za plivanje za Časni krst, ali mu se danas prvi put ostvarila želja da bude među 33 izabrana plivača od stotine mladića koji se svake godine prijavljuju za učešće.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

12.50 – Višegradu pored ćuprije na Drini plivalo se za Časni krst. Nastupilo je 13 plivača, a bolji od ostalih bio je pripadnik MUP-a Republike Srpske Aleksandar Spasojević iz Rudog.

12.48 – Osamnaestogodišnji Veljko Јovanović pobjednik je tradicionalnog plivanja za Časni krst, koje je povodom Bogojavljenja organizovano na Trebišnjici.

Јovanović je peti put plivao na Bogojavljenje u Trebišnjici, a treći put je prvi doplivao do Časnog krsta.

Među učesnicima bogojavljenskog plivanja u Trebišnjici danas je bio i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić. Danas su za Časni krst plivale i tri djevojke.

12.46 – Đorđe Močević pobjednik je tradicionalnog plivanja na rijeci Željeznici u Istočnoj Ilidži, za šta mu je načelnik opštine Marinko Božović uručio zlatni dukat.

– Čast mi je što sam prvi doplivao do Časnog krsta. Ovo je veliko zadovoljstvo i pozivam sve prijatelje i sugrađane da i narednih godina učestvuju u ovoj veličanstvenoj manifestaciji – rekao je Močević novinarima.

12.43 – U Prijedoru je do Časnog krsta u Sani prvi doplivao petnaestogodišnji Aleksa Krneta.

 

Foto: Bojana Majstorović/RAS SRBIJA

Foto: Bojana Majstorović/RAS SRBIJA

12.34 – Stefan Stolić iz Poljavnica kod Novog Grada danas je prvi doplivao do Časnog krsta u rijeci Uni.

– Lijep je osjećaj učestvovati. Voda je bila hladna, ali može se izdržati – rekao je 23-godišnji Stefan koji je u plivanju za Časni krst učestvovao treći put, a ovo mu je prva pobjeda.

Foto: SRNA

Foto: SRNA

Za Časni krst u Novom Gradu danas je plivalo 18 učesnika, među kojima i jedna žena i 13-godišnji dječak.

12.27 – Dejan Simić prvi je u Kotor Varoši došao do Časnog krsta pobijedivši pred velikim brojem sugrađana održano na rijeci Vrbanji.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Pobjednik današnjeg takmičenja je dobio zlatni dukat, dar Duška Lalovića, umjetničku sliku Gorana Čupića i zastave Vojske Republike Srpske i Srpske, a svi ostali učesnici dobili su prigodne poklone kao nagradu za ispoljenu odvažnost i ljubav prema pravoslavnoj vjeri i tradiciji.

12.24 – Nikola Rosić prvi doplivao do Časnog krsta u rijeci Savi u Gradišci.

Foto: RTV Gradiška

Foto: RTV Gradiška

12.21 – Bilećanin Srđan Lero pobjednik je bogojavljenskog plivanja za Časni krst na Bilećkom jezeru.

Lero je prvi doplivao do Časnog krsta, među 30-tak mladića i dvije djevojke koji su ove godine učestvovali.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

On je rekao novinarima da u plivanju za Časni krst učestvuje tri godine, te da je ovo drugi put da je pobijedio.

Među učesnicima bogojavljenskog plivanja za Časni krst na Bilećkom jezeru bile su i dvije djevojke Nikolina Đerić i Lana Samardžić, koje su novinarima rekle da prvi put učestvuju u plivanju, te istakle da im je velika čast što su učestvovale.

Prije plivanja za Časni krst u Sabornom hramu Svetog Save u Bileći služena je Sveta liturgija.

12.15 – Bogojavljensko plivanje za Časni krst, po deveti put, održano je i na Savi u distriktu Brčko.

Ovogodišnji, osvajač Časnog krsta je Željko Lazić, kome je to pošlo za rukom, drugi put za redom. Učestvovalo je 28 plivača iz Brčkog, koji su većina članovi Plivačkog kluba Atos.

Sunčani dan na Savi izmamio je i više stotina posmatrača. Prema ocjeni organizatora, sve je proteklo u najboljem redu, što je dobra uvertira i za narednu godinu.

11.56 – U prisustvu sveštenstva i brojnih građana, za Časni krst u Foči je plivalo 36 učesnika, a prvi je do Časnog krsta stigao dvadesetogodišnji David Drakul .

Bogojavljenskom plivanju prethodila je Sveta liturgija u Svetosavskom hramu i litija od hrama do plivališta na Ćehotini.

Foto: RTRS

Foto: RTRS