LAKTAŠI, 25. juna – Dodjelom nagrada, sinoć je u Laktašima završen 13. internacionalni festival amaterskog teatra, Laktaši 2018. Publika je imala priliku uživati u sadržajima koji su odisali umjetnošću, i koji su budili nadu da naš teatar ima svijetlu budućnost.

daske3

Žiri je pred sobom imao težak zadatak, i nakon zajedničkog odlučivanja donijeli su sledeće odluke:

NAGRADA ZA NAJBOLjEG DEBITANTA – MILANU AĆIMOVIĆU, lik Pecaroša u predstavi„Dr Šuster“, Milanovačkog pozorišta iz Gornjeg Milanovca, Srbija.
Izuzetna hrabrost i nadahnuće da u osmoj deceniji života prvi put stane na scenu.

NAGRADA ZA EPIZODNU ULOGU – STEFANU BALABANU, za ulogu Fome u predstavi „Kući“, Dramskog studija „DASKE“ iz Laktaša, Republika Srpska.
Razigrana, vesela igra i emocija u tragediji. Rijetkost je za mladog glumca dočarati takvo složenu ulogu.

daske1

NAGRADA ZA EPIZODNU ULOGU – ANĐELI RAKOČEVIĆ – za ulogu Tanje Riđe u predstavi „Kući“, Dramskog studija „DASKE“ iz Laktaša, Republika Srpska.
Svedeno, tačno i emotivno.

daske4

NAGRADA ZA EPIZODNU ULOGU – NADICI POSAVEC, za ulogu Veronike u predstavi „Zabranjeno voće“, Kazališne družine KUU „Seljačka sloga“ iz Nedelišća, Hrvatska.
Neodoljiva.

daske2

NAGRADA ZA NAJBOLjEG MLADOG GLUMCA – MITRU MILIĆEVIĆU, za ulogu u predstavi „Sumnja“, Kulturne scene„Male stvari“i Gradskog pozorišta Trebinje, iz Trebinja, Republika Srpska.
Svojom ulogom pokazao je istančan osjećaj za scenski pokret, govor i radnju. Prirodnog glumačkog izraza i vrlo osviješćenog stava.

NAGRADA ZA NAJBOLjU MLADU GLUMICU – BOJANI RADIĆ – za ulogu Žane u predstavi „Kući“, Dramskog studija „DASKE“ iz Laktaša, Republika Srpska.
Bojana Radić je na vrlo zreo način dočarala jedan kompleksan ženski lik, prikazujući sve demosnko u napaćenoj duši i katarzično dočarala njen kraj.

daske
NAGRADA ZA PEDAGOŠKI RAD SA MLADIM GLUMCIMA – MILANU PLETELU iz Dramskog studija Akademskog kulturno umjetničkog društva „Sonja Marinković“ iz Novog Sada, Srbija.
Iskusan čovjek, koji na volšeban način, mladim glumcima zadaje izazovne zadatke i vješto ih vodi da ostvare kompleksne i složene likove, a da to izgleda lako i jednostavno.

NAGRADA ZA AMATERSKU POZORIŠNU PRODUKCIJU – MILANOVAČKOM POZORIŠTU iz Gornjeg Milanovca, Srbija, za predstavu „Doktor Šuster“.
Mislimo da je ovo pozorište pravi primjer, u teškim vremenima za kulturu i umjetnost, kako se sa malim sredstvima, uz odlične ideje i realizaciju, može napraviti odlična predstava.

Bojan

NAGRADA ZA AUTORSKU MUZIKU – BOJANU RAKOČEVIĆU za muziku u predstavi „Kući“ Dramskog studija „DASKE“ iz Laktaša, Republika Srpska.
U 21. vijeku je, uz minimalne tehničke uslove, potpuno moguće napraviti autorsku muziku koja daje autentičan pečat umjetničkom dometu predstave. Stoga ovu nagradu dodjeljujemo kao primjer koji bi trebalo da slijede i ostale amaterske pozorišne trupe.

NAGRADA ZA NAJBOLjU SCENOGRAFIJU – BRANKU KNEŽEVIĆU za predstavu „Doktor Šuster“, Milanovačkog pozorišta iz Gornjeg Milanovca, Srbija.
Scenografija vrlo realistično dočarava dva prostora, kafane pored rijeke i stana doktora Šustera. Scenograf je tehničkom dovitljivošću vrlo suptilno odvojio ta dva prostora i omogućio scenografske promjene za veoma kratko vrijeme.

NAGRADA ZA NAJBOLjU KREACIJU KOSTIMA – KAZALIŠNOJ DRUŽINI KUU „SELjAČKA SLOGA“ iz Nedelišća, Hrvatska.
Kostim koji potpuno dočarava epohu Karla Goldonija i Venecije. Precizno urađen do najsitnijih detalja od perike, maske, cipela do odjeće svih aktera na sceni. Kostim je na publiku djelovao kao čaše šampanjca na kraju predstave.

NAGRADA ZA NAJBOLjI GLUMAČKI TANDEM – JOVANI PETROVIĆ I ALEKSI ĐORĐEVIĆU za likove Milice i Baneta u predstavi „Dragi tata“, Studija glume „Teatra 011“ iz Beograda, Srbija.
Rijetkost je na sceni dočarati tako realistično drugarski odnos koji prelazi u ljubav.

NAGRADA ZA NAJBOLjU GLUMAČKU KOLEKTIVNU IGRU – DANICI ZOKIĆ, KRISTINI POSAVČIĆ I SMILjANI ŽIVALIĆ, za uloge Udovice, Sofi i gospođe Petit-Pas, u predstavi Ručni rad, Dramskog studija AKUD „Sonja Marinković“ iz Novog Sada, Srbija.
Ove tri mlade djevojke su sa potpunom koncentracijom i vladanjem sadržaja u kamernoj predstavi ostavile veliki dojam na žiri.

NAGRADA ZA GLUMAČKU KREACIJU – ALEKSANDRU AVRAMOVIĆU – za ulogu Branka Bezdana u predstavi „Doktor Šuster“, Milanovačkog pozorišta iz Gornjeg Milanovca, Srbija.
Aleksandar Avramović na vrlo ležeran, suptilan i dopadljiv način dočarava lik korumpiranog policijskog inspektora.

NAGRADA ZA NAJBOLjI SCENSKI POKRET –ANSAMBLU PREDSTAVE „SUMNjA“, Kulturne scene Male Stvari i Gradskog pozorišta Trebinje, iz Trebinja, Republika Srpska.
Hirurški precizno ovi mladi ljudi se poigravaju postupcima drame apsurda, angažovanog pozorišta i dokumentarističke drame.

NAGRADA ZA NAJBOLjU REŽIJU – ŽELjKU MILOŠEVIĆU, za predstavu „Sumnja“, Kulturne scene „Male stvari“ i Gradskog pozorišta Trebinje, iz Trebinja, Republika Srpska.
Najvjerodostojnija autorska režija sa kojom je mlade ljude potpuno prilagodio njihovim mogućnostima tako da su suvereno vladali scenom, inspirativno i moćno.

NAGRADA ZA NAJBOLjEG GLUMCA – DRAŠKU OBRENOVIĆU, za ulogu Doktora Šustera u istoimenoj predstavi, Milanovačkog pozorišta iz Gornjeg Milanovca, Srbija.
Gospodin Draško sa svojih sedamdesetsedam godina svojom sceničnošću, posvećenošću i plemenitošću živi jedan sadržajan i emotivan lik. Scena u kojoj opisuje kako se susreo sam sa sobom je dragulj pozorišne umjetnosti.

NAGRADA ZA NAJBOLjU GLUMICU – JOVANI PETROVIĆ za ulogu Milice u predstavi „Dragi tata“, Studija glume „Teatar 011“ iz Beograda, Srbija.
Jovana uvjerljivo nosi životni teret Milice. Postupcima, radnjom, emocijom, duhovitošću osvaja sa scene. Žiri može samo da se složi da je izraziti talenat.

Trinaesti internacionalni festival amaterskog teatra Laktaši 2018. je pokazao da parira kvalitetnim amaterskim festivalima u regionu. To dokazuje izbor predstava koje, u skladu sa vremenom, beskompromisno progovaraju o aktuelnim društvenim problemima. Ovakav program je rezultat odličnog selektorskog rada glumice Jovane Mirković.

Odluku za najbolju predstavu donijeli smo jednoglasno. Žiri u sastavu Slađana Zrnić, Duško Mazalica i Igor Tešić, odlučio je da dodjeljivanjem nagrada motiviše i izdvoji ono što je zaista bilo najbolje na festivalu. Jedno djelo se izdvojilo od ostalih sa svojom idejom, pravim autorskim konceptom, moćnim, aktuelnim i društveno angažovanim odnosom prema životu i pozorištu. Žiri nije mogao da ostane ravnodupšan na progovaranje mladog čovjeka o svom problemu. Ova predstava ukazuje na put kojim današnja amaterska pozorišta trebaju da idu. NAGRADA ZA NAJBOLjU PREDSTAVU U CJELINI – „SUMNjA“ Kulturne scene Male stvari i Gradskog pozorišta Trebinje iz Trebinja, Republika Srpska.