DUBICA, 01. aprila – Na društvenim mrežama ovog vikenda objavljen je jezivi video koji prikazuje mučnu scenu koja je zgrozila brojne građane BiH, ali i regije. Iako sve djeluje zastrašujuće, moramo uzeti u obzir da se gospođa,akter ove priče, još uvijek nije izjasnila, o čemu se tu tačno radilo. Snimak sam po sebi, jasno opisuje situaciju, u kojoj je pas svezan i odveden do ograde, gdje je okačena uzica. Međutim, to bi vrlo lako moglo značiti i da je dotična osoba imala namjeru skloniti psa sa ulice, a ne ubiti ga. Ostaje da nadležni ispitaju i riješe slučaj, a mediji sa rezervom da iznose pretpostavke.

pas-copy

Mjesto radnje je Kozarska Dubica, a glavna akterka ovog jezivog slučaja je navodno medicinska radnica Ana L., koja je pred očima djeteta, navodno njene kćerke, ubila psa lutalicu, piše Radio Sarajevo.

Dragan A, koji je objavio uznemirujući snimak i fotografije na Facebooku, u nedjelju je napisao sljedeće:

– Ana L. je juče oko 17 ubila ni krivu ni dužnu kuju u našem voćnjaku pred očima svog djeteta. U videu možete vidjeti kako nije bila samoodbrana od psa, već ju je dozvala s hranom i zavezala špagu oko vrata, odvukla do ograde, zatim je zavezala kuju visoko za ogradu i stegla špagu da se udavi. Pas nije ni lajao niti je pokazivao bilo kakav vid nasilja, pa se stvarno pitam kako neko ima srca ubiti životinju ovako hladnokrvno pred očima svog djeteta – upitao se čovjek koji je objavio snimak.

Dragan A. situaciju je uočio tek nakon što se dogodila – nakon što je pregledao snimke nadzorne kamere.

Brojni korisnici društvenih mreža šokirani su objavljenim snimcima i fotografijama, a, kako se doznaje, policija je odmah izašla na lice mjesta i protiv žene će biti podnijeta krivična prijava.

Takođe, brojni Dubičani danas su najavili da će kontaktirati Centar za socijalni rad, s ozbirom na to da je pas ubijen pred očima djeteta.

U zavisnosti od težine učinjenog djela Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja RS predviđa novčane kazne, dok Krivični zakon predviđa i kazne zatvorom. U RS novčane kazne se kreću u rasponu od 100 KM do 12.000 KM, dok su na nivou BiH one od 30 KM do 10.000 KM.

(RadioSarajevo.ba)