Crvena boja jaja simbolizuje Isusovo stradanje, stoga svaka domaćica za Vaskrs mora prvo da ofarba jaja u crveno, pa onda u boje po želji. Takođe, jaje zvano čuvarkuća uvijek je crvene boje, ali ovoga puta ne treba da kupujete prašak ili neku hemiju da biste dobili intenzivnu crvenu boju.

Naše bake i prabake su prije pedeset i nešto godina jaja su farbale sljedećim tehnikama, koje su zasigurno zdravije i ne koštaju puno novca.

Lukovina i cvekla

Prije Vaskrsa sakupite što više lukovine. Koristite i lukovinu od ljubičastog luka. Stavite u šerpu jaja, obložite ih ljuskama luka, dodajte vodu, 2 kašike soli, malo sirćeta, piše Kurir.

U vodu možete da isiječete i nekoliko sirovih cvekli. Kuvajte i kada se voda prohladi, izvadite jaja, a zatim ih premažite uljem.

Sok od višnje

Jaja stavite u šerpu. Nalijte sok od višanja i dodajte malo soli i malo sirćeta. Kuvajte jaja, a kada se ohlade izvadite ih iz vode i premažite uljem.

Mljevena paprika

Četiri kašike mljevene paprike sipajte u litar vode, uz dodatak malo soli i sirćeta i skuvajte jaja. Vodite računa da ne koristite ljutu papriku, jer ljutina može da prodre kroz ljusku u sama jaja.

Srpskainfo