BEOGRAD, 19. juna – Vaterpolo reprezentacija Srbije je u burnom meču, koji je na sat vremena prekinulo nevrijeme koje je zadesilo Beograd, pobijedila Australiju sa 12:8 (4:5, 3:0, 4:3, 1:0) u prvom kolu završnog turnira Svjetske lige, i tako najavila veliki derbi sa Hrvatskom (srijeda, 21), koja je deklasirala Kazahstan sa 20:4.

Vaterpolo-Srbija

Kišovita beogradska noć, koja je prerasla u nevrijeme uz grmljavinu, prekinula je na čak 60 minuta ovaj duel. A nije on počeo dobro po “delfine”, koji su za tili čas gubili sa 0:3, da bi uz dva gola Filipovića uspjeli da na kraju uvodne deonice priđu na podnošljivih 4:5, u čemu su pomogli i pogoci Ćuka i Mandića.

Tada su gromovi bili razlog za najpijre polusatni prekid, no organizatoru su još dvaput, na po 15 minuta, morali da odlažu povratak igrača iz unutrašnjeg u spoljni bazen. Kada su vremenske prilike to dozvolile, duel je nastavljen, i to uz odličnu odbranu srpske nacionalne selekcije, što su Nemanja Vico sa centra, Stefan Mitrović u situaciji sa igračem više i Strahinja Rašović nove odbrane Branislava Mitrovića, iskoristili da za pet minuta preokrenu na 7:5.

 

Poslije kratkog (ovoga puta planiranog) prekida u vidu trominutnog predaha između prvog i drugog poluvremena, Srbija je iz kontranapada, preko Stefana Mitrovića, otišla na “+3”. Tek poslije 11 minuta igre od povratka u otvoreni bazen Australija je uspela da zatrese mrežu “delfina”, za šta se sa igračem više pobrinuo Aron Janger, ali je Aleksić razornim udarcem vratio tri gola razlike domaćoj selekciji. Andrija Prlainović je, posle uvodnih problema sa preciznošću, “žabicom” pa novim pogotkom, pod prečku, izazvao ovacije verne publike, odveo Srbiju na 11:6 uz tri minuta do kraja treće deonice, kada je postalo jasnije kome će pripasti ceo plen sa ovog meča.

To je i definitivno postala neminovnost kada su izabranici selektora Dejana Savića sa vaterpolistom manje u bazenu dvaput zaustavili napade rivala, obeshrabrujući tako goste sa dalekog kontinenta, a mirno počevši da privode ovaj dugotrajni duel kraju. Uostalom, posleg trećeg gola Prlainovića, za 12:8, strateg “delfina” je dva i po minuta pre kraja zatražio tajmaut i svojim izabranicima, umornim od neočekivano burne večeri, poručio samo “Ej, samo lagano. Ne jurimo ništa, samo lagano”. I, u tom, laganom ritmu, meč je okončan, uz aplauz reprezentativcima Srbije, i to od publike koja je zbog svoje vjernosti i istrajnosti i sama zaslužila aplauze.

 

Srpskainfo