GRADIŠKA, 24.aprila – Danas se navršilo 75 godina od oslobođenja Gradiške u Drugom svjetskom ratu. Dogodilo se to 24. aprila 1945. godine kada su partizanske jedinice, poslije višednevnih odlučnih borbi, ušle u opustošeni i razoreni grad koji je četiri godine bio pod ustaškom upravom. Sa područja ove opštine stradalo je 15 000 stanovnika, od kojih 4.500 djece. Najviše ih je umoreno u ustaškim logorima smrti, Jasenovcu, Staroj Gradišci, Jablancu, Mlaki…

Povodom oslobođenja, nakon minuta šutnje, položeni su vijenci i cvijeće na Centralno spomen-obilježje žrtvama Narodno-oslobodilačkog rata, biste narodnih heroja Stevana Dukića, Lepe Radić i Envera Šiljka, Spomen kosturnicu i Centralno spomen-obilježje poginulim borcima poslenjeg rata.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Predsjednik SUBNOR Gradiška, Nikola Kragulj rekao je na području Gradiške živi još nekoliko učesnika Narodnooslobodilačkog rata a da je zadatak potomaka da čuvaju i njeguju tradiciju i osjećaje prema narodnooslobodilačkoj borbi. On je istakao da je oslobođenje Gradiške i narodnooslobodilačka borba bila pravedna borba za slobodu, a da je sloboda najznačajnija našem narodu.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

– Ove godine taj dan obilježili smo skromno, zbog pandemije virusa, ali dostojanstveno i odlučno, opredijeljeni za pravdu i poštovanje žrtava u novijoj istoriji. Drugi svjetski rat je naša velika bolna rana koju mnoge porodice nisu zacijelile. Zato je važno da to vrijeme, kada je Gradiška stardala i oslobođena trajno pamtimo, pominjemo i obilježavamo – kazao je za Srpskainfo Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

Gradiški gradonačelnik takođe je rekao da se danas proslavlja dan kada je Gradiška oslobođenja od okupatora u Drugom svjetskom ratu čime su stvoreni uslovi za razvoj i napredak.

– Naša je obaveza da se poklonimo žrtvama koje su uložile svoje najsvetije, svoje živote u temelje našeg grada, Gradiške i danas Republike Srpske. Na nama je da im se odužimo tako što ćemo se odužiti njihovim porodicama i da nastavimo da gradimo Gradišku i Republiku Srpsku kao jedini način sigurnosti opstanka svih nas na ovim prostorima – rekao je Adžić.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

On kao i ostali sagovornici Srpskainfo naglasili su neophodnost prenošenja oslobodilačkih i strdalničkih tekovina na mlade, jer bez njih nije moguće sačuvati našu istoriju, a to je od ključne važnosti, poručeno je iz Gradiške.

Ranije dobreno 25.000 KM za svečanosti povodom Dana oslobođenja preusmjereno je u Fond solidarnosti Republike Srpske.

Srpskainfo