LAKTAŠI, 18. juna – Berba maline u Podrinju je počela, a sudeći prema prvim najavama hladnjačara, koji za kilogram “crvenog zlata” nude četiri marke, proizvođači su ove godine konačno korak bliže da stanu na zelenu granu.

Ekspanzija uzgoja maline u Srpskoj, posebno u Podrinju, počela je prije nekoliko godina, kada su mnogi zasadili hektare i hektare obradive površine. Truda je trebalo mnogo, a zarada je bila solidna. Nakon tog zlatnog perioda uslijedio je sunovrat malinarstva, pa je tokom jedne sezone kilogram ovog voća plaćan svega 1,50 maraka, a prije dvije godine cijena nije prelazila 2,20 maraka, dok je lani za malinu plaćano oko 3,50 KM. Proizvođači ističu da je ovogodišnji rod podbacio, ali da je kvalitet roda izuzetno dobar, što im daje nadu da bi i cijena mogla pratiti kvalitet voća.

U Udruženju malinara Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet” sa sjedištem u Bratuncu, koje okuplja najveće uzgajivače maline, ističu da je rod za oko trećinu slabiji od prosječnog iz prethodnih godina.

– U susjednoj Srbiji objavljena je otkupna cijena od 320 do 350 dinara, što je od 5,3 do 5,8 maraka za kilogram prve klase maline, pa i malinari u Podrinju očekuju toliko – rekli su u Udruženju “Vilamet”.

Hladnjačari, koji su saopštili otkupnu cijenu i za kilogram maline nude četiri marke, ističu  da ispod te cijene sigurno neće ići.

Jedan od najvećih otkupljivača u regiji Birač, vlasnik hladnjače “Agro dr” Petko Rankić, rekao je za “Glas Srpske” da planira otkupiti oko 1.500 tona ovog voća.

– Količine u malinjacima su veće nego lani, ali nisu u skladu sa očekivanjima. Cijenu diktira tržište, ali ispod četiri marke nećemo ići, može biti samo veća do kraja berbe – kazao je Rankić, naglasivši da je za sada kvalitet plodova dobar. Dodao je da voće otkupljuje i u FBiH.

Istu cijenu za malinu nudi i Stamenko Katanić iz Skelana u Srebrenici, koji planira da otkupi oko 250 tona ovog voća.

– Očekujemo da bi cijena mogla rasti do 4,5 maraka, tržište će svakako imati završnu riječ – istakao je Katanić.

Osvrćući se na komentare pojedinih proizvođača koji očekuju cijenu kao u Srbiji, Katanić kaže da je ta priča nerealna, jer cijenu veću od pet maraka nude svega dvije hladnjače za neznatnu količinu.

– Cijenu u Srbiji definisaće veliki hladnjačari na prostoru Arilja – dodao je on.

Glas Srpske