PRNJAVOR – U Prnjavoru je, u organizaciji prnjavorskog Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) “Prosvjeta”, počela manifestacija “Prnjavor u kolu” u okviru koje tokom dva dana svi zainteresovani građani uz pomoć koreografa ovog društva mogu naučiti osnovne korake najzastupljenijih kola za igru na raznim veseljima.

Predsjednik prnjavorske “Prosvjete” Borka Pavlović rekla je Srni da se manifestacija organizuje drugi put, s tim da je prošle godine zbog pandemije virusa korona napravljena pauza.

“I ove godine zainteresovanost sugrađana je velika, ali zbog epidemioloških mjera danas nas je bilo ukupno 50, uključujući i rukovodioce ansambala i iskusnije članove društva koji pokazuju osnovne korake”, navela je Pavlovićeva.

Ona je istakla da su polaznici učili niški sa-sa, vlaške igre, užičko kolo, moravac, kao i da je atmosfera bila izuzetno vesela.

“Imamo u planu da ‘Prnjavor u kolu’ preraste u tradiciju, da našim sugrađanima javne časove folklora omogućimo barem jednom godišnje. Želimo i da ukažemo na to da ne postoji starosna granica u igranju, potrebno je samo imati želju i biti uporan”, naglasila je Pavlovićeva.

Drugi javni čas folklora biće održan sutra od 17.00 do 19.00 časova u Centru za kulturu.