LAKTAŠI, 03. septembra – Najviše ih je u jesen i tad traže skrovišta da prezime. Ima ih oko zgrada i to onih gde ima dosta žbunja i drugog zelenila – otkriva dr Željko Miloš Tomanović, redovni profesor na Biološkom fakultetu u Beogradu

Smrdibuba, Smrdljivi martin

Foto: Wikimedia/Sandy Rae

Taman što smo preživeli prošlogodišnju najezdu smrdibuba, ovih dana su ponovo zaposele naš prostor. Ima ih svuda, po prozorima, predmetima u stanu, napolju, ulazima… a stručnjaci s hladnim danima najavljuju njihov sledeći talas. Na sreću, nisu opasne, ali nisu prijatne za videti, a adekvatna zaštita od njih ne postoji.

– Njih ima stalno, ali pred zimu vole da se zavlače u stanove jer vole toplotu. Najviše ih je u jesen i tad traže skrovišta da prezime. Ima ih oko zgrada i to onih gde ima dosta žbunja i drugog zelenila – otkriva dr Željko Miloš Tomanović, redovni profesor na Biološkom fakultetu u Beogradu.

One, kako kaže dr Tomanović mogu da žive i do godinu dana, mada najčešće jednu sezonu. Nisu opasne po ljude, osim što ako zamahnete ka njima, mogu da ispuste neprijatan miris. Otud i naziv u narodu “smrdibube”.

– Ne ujedaju i ne napadaju ljude, ali su neprijatne. Dešava se da prave štetu na usevima i povrću.

Za ne koji ne vole da ih vide u svom domu, ne postoji adekvatna zaštita jer nemamo obučene službe baš za to. Jedino što ljudima preostaje je da popune sve pukotine u koje bi Smrdljivi Martin mogao da se zavuče.

Smrdibuba-1-830x0

Foto: Telegraf- Ko ima komarnik, nema problem, ko ne, neka uveče ne pali svetlo ili spusti roletne jer one ulaze na svetlo. Ne vredi da ih prskate, usmrtićete jednu, ali će ponovo doći nove, pa ih u tom slučaju samo izbacite iz stana – upozorava dr Tomanović.

Sa hladnijim vremenom, njih će, kako kaže Tomanović, biti još više, mada ne očekuje toliki broj kao prošle godine.

– Njihova brojnost iz godine u godinu varira. Od temperatura najviše zavisi koliko će ih biti. Pošto je ovog leta bilo dosta vlage koja im ne prija, ne očekujem ih u tolikom broju.

 

Telegraf