BANjALUKA – Auto-moto savez (AMS) Republike Srpske realizuje danas u Banjaluci tradicionalnu preventivnu kampanju besplatne kontrole tehničke ispravnosti uređaja na motornim vozilima i njihove pripremljenosti za zimu.

Predstavnik AMS-a Srpske Predrag Likokur rekao je da je cilj aktivnosti da se vozačima ukaže na nepravilnosti, te da vozila učestvuju u saobraćaju što bezbjednije.

“Danas na punktu kod benzinske pumpe Nestro u naselju Lazarevo provjeravamo ispravnost amortizera, svjetlosno-signalnih uređaja, te ispravnost rashladne i kočione tečnosti, dubinu šare pneumatika, te punjenje akumulatora”, naveo je Likokur. On je napomenuo da je izmjenom Pravilnika o saobraćaju u zimskim uslovima, propisano da sva motorna vozila u Republici Srpskoj i BiH moraju od danas posjedovati zimsku opremu, bez obzira na vremenske uslove, umjesto od 15. novembra, kao što je bilo ranije.

Načelnik jedinice policije za bezbjednost saobraćaja u Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske Goran Amidžić rekao je da je od danas do 1. aprila naredne godine za sva, osim za vozila na dva ili tri točka, četvorocikle, traktore na točkovima i gusjenicama obavezno posjedovanje zimske opreme.

“Pod zimskom opremom se podrazumijevaju pneumatici za zimsku upotrebu na svim točkovima ili na dva točka i lanci za snijeg ili drugi uređaji za povećanje trakcije spremni za postavljanje na najmanje dva pogonska točka”, podsjetio je Amidžić.

On je najavio da će u narednom periodu policija pojačano kontrolisati posjedovanje i korištenje zimske opreme, kao i da su za neposjedovanje i nekorištenje propisane sankcije, te pozvao vozače da svoja vozila pripreme za vožnju u zimskim uslovima. Načelnik odjeljenja za razvoj poslovanja kompanije “Optima grupa” Saša Kremenović rekao je da ovo preduzeće zajedno sa Rafinerijom ulja Modriča više godina, pa tako i ove, podržava i učestvuje u kampanji AMS-a Srpske.

“Pružićemo tehničku podršku u današnjoj kontroli ispravnosti rashladnih tečnosti, a pripremili smo i poklone za sve vozače koji se danas odazovu kampanji i dođu na besplatan tehnički pregled”, naveo je Kremenović. Kampanja “Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima 2021” trajaće do 26. novembra u više gradova i opština, pa će vozači u tom periodu moći da provjere stanje svojih automobila i dobiju savjete kako da što kvalitetnije pripreme vozilo za zimske uslove.

SRNA